Het belang van een veilige werkomgeving

‘Hoe veilig en gezond is mijn werkplek? En die van mijn medewerkers en collega’s?’ Deze vragen stelt u uzelf misschien niet iedere dag. Toch is het van groot belang om hier eens goed over na te denken en, indien nodig, hier actie op te ondernemen. De gevolgen van bedrijfsongevallen zijn namelijk niet te onderschatten.

Jaarlijks vinden er zo’n 230.000 arbeidsongevallen plaats in Nederland. Een behoorlijk aantal. 80 tot 90 keer per jaar hebben deze ongevallen een dodelijke afloop; een scenario waar u niet aan wilt denken. Daarnaast lopen de kosten van ongelukken op het werk flink op: de gemiddelde kosten zijn voor een organisatie € 5000,- per ongeval, onder meer door productieverlies, verzuimmanagement en kosten van loondoorbetaling

Wat zijn de regels?

Een ongeluk op het werk is helaas niet altijd te voorkomen, maar u kunt de risico’s wel beperken door de Arbowet na te leven. Deze wet geeft richting aan (veiligheids)beleid  en arbeidsomstandigheden, zodat werknemers hun werk kunnen uitvoeren zonder dat zij lichamelijke of geestelijke problemen oplopen. U moet als werkgever zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, maar u mag ook van uw werknemers verwachten dat zij meewerken aan het op een veilige manier benutten van deze omstandigheden. Ook moeten werknemers hun werkzaamheden op een veilige manier uitvoeren.

Hoe creëer ik een veilige werkomgeving?

Allereerst moet u op de hoogte zijn van de wettelijke bepalingen in de Arbowet en regelingen en besluiten die de overheid heeft gemaakt. Zonder kennis daarvan kunt u geen goed veiligheidsbeleid maken en dus ook geen veilige en gezonde werkplekken creëren. Zorg dus dat u op de hoogte bent en blijft van de actuele regels omtrent de Arbowet.

Een uitstekende manier om hier goed van op de hoogte te raken is door een cursus of opleiding te volgen, bijvoorbeeld die tot Safety Manager. In deze uitgebreide kwaliteitsopleiding leert u in 6 dagen alles op het gebied van veilig en gezond werken. Hierna weet u hoe u veiligheidsrisico’s kunt minimaliseren, hoe u ervoor kunt zorgen dat er minder ongelukken op het werk plaatsvinden, hoe u uw werknemers prettig en tevreden laat werken en nog veel meer.

Hoe rol ik mijn het Arbobeleid uit?

Bent u eenmaal op de hoogte van alle regels en bepalingen, dan kunt u een veiligheidsbeleid voor uw bedrijf opzetten. Daarin staat bijvoorbeeld hoe uw werknemers op de juiste manier computerwerk kunnen verrichten, met welke gereedschappen er op welke manier gewerkt moet worden en welke hulpmiddelen daarvoor ingezet gaan worden. Een goed arbobeleid beperkt de gezondheidsrisico’s in het bedrijf en vermindert het ziekteverzuim en bevordert de re-integratie na ziekte. Door in een goed arbobeleid te investeren bespaart u in de toekomst op onnodige kosten!

Dit artikel is geschreven door Liftquality hefmiddelen.

Meer weten?

Op de opleiding Safety Manager leert u hoe u de veiligheid op de werkvloer verbetert in uw organisatie.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Extra maatregelen om capaciteitsproblemen gevangenissen aan te pakken

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming neemt aanvullende maatregelen om de krapte in de capaciteit bij gevangenissen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *