Het geheim van innerlijke moed en veerkracht

Hoe kun je verdriet een plek geven en weer op jezelf vertrouwen? Dat legt Hameeda Lakho uit in het boek Help Jezelf. Als slachtoffer van kindermishandeling weet ze wat het is om ernstig beschadigd te zijn. Niet voor niets wordt Hameeda ‘een symbool van hoop’ genoemd.

Hameeda Lakho, ervaringsdeskundige, docent op de opleiding regisseur huiselijk geweld en kindermishandeling en auteur van de boeken Verborgen tralies, Gebroken cirkel, Geheim geweld en Help Jezelf en initiatiefneemster van de stichting Geheim Geweld, zet zich in om (de gevolgen van) huiselijk geweld en kindermishandeling bespreekbaar te maken.

Kun je vertellen waar Help Jezelf over gaat?

“Mijn vierde boek gaat over moed en innerlijke kracht om na een traumatische ervaring verder te kunnen leven. Een op de vijf Nederlanders heeft moeite met het verwerken van een heftige levensgebeurtenis. Aan de hand van indrukwekkende verhalen over misbruik, scheiding, vermissing, verlies en ziekte, laat ik zien dat je tijdens het verwerken van je trauma verschillende fases doorloopt. Met tips hoe je jezelf en een ander kunt helpen.”

Loopt iedereen dezelfde stappen door?

“Hoewel de verhalen onderling totaal anders zijn, tonen ze ook overeenkomsten. De verwerking van een trauma heeft namelijk een zeker type verloop. Sommige mensen gaan bij de verwerking letterlijk van de ene fase naar de volgende. Anderen slaan fases over en blijven heel lang in een bepaald stadium hangen. Velen gaan heen en weer. Door mijn traumatische verleden herken ik de verschillende fases bij mezelf en bij anderen. Ik weet hoe belangrijk het is om erover te praten, gehoor te vinden en handvatten te krijgen om een trauma te verwerken.”

Je sprak mensen die net als jij een heftige gebeurtenis hebben meegemaakt.

“Voor Help Jezelf sprak ik mensen over het verdriet dat hen is overkomen. Aan de hand van hun verhalen is dit boek opgebouwd. Telkens word ik geraakt door de veerkracht die in ons schuilt. Nadat ik mijn persoonlijke verhaal had opgeschreven ontving ik veel openhartige en ontroerende reacties. Gesterkt door mijn eigen ervaringen reflecteer ik op die indrukwekkende levensverhalen en laat zien hoe je zelfs in onvoorstelbare omstandigheden weer op jezelf kunt vertrouwen.”

Meer weten?
Op de opleiding regisseur huiselijk geweld en kindermishandeling leert u hoe u samen met uw partners komt tot een geïntegreerde aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

De vrijheid van godsdienst

Door prof. mr. J.G. Brouwer, hoogleraar Algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, directeur van het Centrum …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *