Het verleden laten rusten

Gerard (l) en Martijn (r) schudden elkaar de hand.

Een ruzie in een dorpskroeg escaleert. Martijn steekt Gerard neer in zijn buik. Met een flink mes. Martijn krijgt vier jaar gevangenisstraf, waarvan hij twee jaar en acht maanden moet zitten. Jaren later gaan Martijn en Gerard met elkaar in gesprek. Gerard: “Ik moest toch op de een of andere manier van dat gevoel af. Van dat altijd kwaad zijn.” 

Onder begeleiding van Perspectief-bemiddelaar Petra spraken beide mannen met elkaar, een aantal jaar nadat Martijn Gerard na een totaal uit de hand gelopen kroegruzie neerstak. De gevolgen zijn groot. Gerard is beducht voor de woede die hij nog steeds voelt, Martijn wil na zijn vrijlating niet steeds over zijn schouders moeten kijken. Beide mannen willen rust, geen dreiging meer, geen wraak. Maar mensen om hen heen blijven zich ermee bemoeien. Daarom besluiten ze gezamenlijk een foto op Facebook te plaatsen, als signaal aan hun omgeving het verleden te laten rusten. 

Positieve reacties

Martijn: ‘We hebben toen samen een foto gemaakt en die heb ik op Facebook gezet zodat iedereen kon zien dat het weer goed was. Na het gesprek was ik echt opgelucht. Ik heb ook alleen maar positieve reacties gekregen. Niemand had dit verwacht in onze situatie. Dus ik denk dat het ook positief is voor andere mensen.’

Lees het hele verhaal van Martij en Gerard in de Herstelrecht Courant, februari 2021

Bron: Perspectief Herstelbemiddeling – Mieke Wouters

Meer weten over herstelrecht en herstelgericht werken?

Tijdens de opleiding Coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je wat het doel is van herstelrecht en hoe je herstelgericht werken kunt inzetten.

  • Voorkom herhalingscriminaliteit van ex-gedetineerden
  • Ontwikkel jezelf tot regisseur in jouw gemeente!
  • Samenwerking tussen betrokken partners organiseren en regisseren
  • Inclusief excursie naar Pompekliniek Nijmegen

7 dagen – start 22 september – Wegens succes 10e editie!

Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Per 1 januari 2023 verbod op lachgas

Het lachgasverbod wordt van kracht per 1 januari 2023. Vanaf die datum staat lachgas op …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.