Hoe komen steeds meer jongeren in aanraking met criminaliteit?

Jongeren komen op steeds jongere leeftijd in aanraking met criminaliteit. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, vindt ook Melvin Kolf, bestuurder en jongerenwerker bij Presikhaaf University. De jongeren knappen de vuile klusjes van criminelen op en raken verstrikt in het circuit. Ontsnappen is lastig, waardoor ze in de zware criminaliteit belanden. Waarom komen jongeren op steeds jongere leeftijd in aanraking met criminaliteit en hoe voorkomen we dit?

Jongeren worden makkelijker blootgesteld aan criminaliteit

Er zijn steeds meer kanalen waardoor jongeren worden blootgesteld aan criminaliteit”, aldus Melvin. Het rapport ‘Do or Don’t’ spreekt over ingroeimechanismen, rekruteringsprocessen en risicofactoren waardoor jongeren in de criminaliteit belanden. Het rapport noemt vijf ingroeimechanismen als belangrijkste reden dat jongeren in de criminaliteit belanden:

  • Sociale relaties en het sociale sneeuwbaleffect
  • De invloed van werk en werkrelaties
  • Hobby’s en nevenactiviteiten
  • Levensloopgebeurtenissen
  • Bewuste rekrutering door criminele groepen

Risicofactoren bij jongeren

Het rapport heeft risicofactoren geïdentificeerd voor jongeren waarbij de kans groter is dat zij in de criminaliteit belanden. Indien je deze factoren herkent, kun je sneller ingrijpen en toetreding in de (zware) criminaliteit voorkomen. Je denkt hierbij aan:

  • Persoonlijke factoren, zoals gender, familiebanden en religie
  • Psychologische factoren, zoals mate van zelfcontrole, uitzicht op de toekomst en een antisociale persoonlijkheid
  • Criminaliteit, zoals criminele achtergrond, criminele vaardigheden bezitten en bereidheid tot geweld
  • Levensstijl, zoals drugsgebruik, problematiek op school of het idee dat je snel geld verdient in de criminaliteit
  • Sociale banden, zoals introductie in een criminele groep door familie, vrienden, kennissen of een lid
  • Overige sociale factoren, zoals weinig sociale controle, erbij willen horen of rolmodellen binnen de criminele groep
  • Opleidingsniveau, werk en economische omstandigheden, zoals een laag opleidingsniveau, geen tot weinig werkgelegenheid of problemen met schulden

Vind de aansluiting met jongeren

De manier waarop wij jongeren kunnen betrekken zodat we het beste en maximale uit hen kunnen halen verandert. We moeten zelf op een andere manier werken om de aansluiting te vinden”, aldus Melvin. Hierbij staat een ander perspectief bieden centraal:

  • Benut de kwaliteiten en talenten van jongeren die dreigen in de criminaliteit te belanden
  • Bied persoonlijke begeleiding op maat door ervaringsdeskundigen, dan bouw je een duurzame en betekenisvolle relatie op

Doe inspiratie op uit de praktijk

Wil jij weten hoe je de aansluiting met jongeren kunt vinden, om te voorkomen dat zij in de criminaliteit belanden? Bezoek dan het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit van SBO. Melvin Kolf en diverse andere deskundige sprekers delen hier tijdens praktijklabs hun eigen ervaringen met de aanpak van jeugdcriminaliteit binnen hun samenwerkingsverband. Jij doet hier vast en zeker inspiratie op voor jouw eigen aanpak. Mis het congres niet en schrijf je in! Wil je eerst meer weten over het programma? Vraag dan de brochure aan! 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Prinsjesdag 2024: investeren in een veilig en rechtvaardig Nederland

Nederland veilig en rechtvaardig houden. Dat is het komende begrotingsjaar de leidende prioriteit. En dat …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *