Hoe pakt gemeente Apeldoorn ondermijnende criminaliteit aan?

Ondermijnende criminaliteit is een ernstige bedreiging voor de samenleving. Apeldoorn is een veilige stad om in te leven, wonen en werken als je het afzet tegen andere grote gemeenten. We willen dat zo houden”, aldus burgemeester Ton Heerts. “Ondermijnende criminaliteit schaadt het vertrouwen in de overheid en brengt de economie in gevaar”. Hoe waarborgt de gemeente Apeldoorn de veiligheid, stabiliteit en integriteit van onze samenleving?

Ondermijnende criminaliteit steeds vaker online

Ondermijnende criminaliteit beperkt zich niet enkel tot drugscriminaliteit, mensenhandel, uitbuiting, zorg- en vastgoedfraude en jeugdcriminaliteit. Het gebeurt steeds vaker online, denk bijvoorbeeld aan hacking, phishing, identiteitsdiefstal, ransomware-aanvallen en online fraude”, zegt Heerts. Werken aan een veilige, digitale samenleving is daarom belangrijk. Bedrijven ervaren namelijk steeds vaker aan den lijve wat er op het spel staat als data wordt gestolen of bedrijfsprocessen worden gesaboteerd.

Samenwerking staat centraal

De digitale ontwikkeling gaat razendsnel en er is continu nieuwe kennis en vaardigheden nodig om de online activiteiten van criminele netwerken tegen te gaan. Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering bundelt de krachten van onderwijs, bedrijven en overheid, waarbij ervaring opdoen en onderzoek naar de aanpak van digitale veiligheid centraal staat. Zij analyseren hiervoor relevante ontwikkelingen, voeren (opleidings)programma’s uit en fungeren als vraagbaak”, aldus de burgemeester van Apeldoorn.

Apeldoornse aanpak van ondermijnende criminaliteit

Samenwerking is niet alleen het fundament van de aanpak van online criminaliteit. Heerts: “We anticiperen actief op ontwikkelingen, zoals drugscriminaliteit, mensenhandel, uitbuiting, zorg- en vastgoedfraude en jeugdcriminaliteit. We moeten fors blijven investeren om ondermijning buiten de deur te houden. Wij doen dit samen met politie, OM en uitvoerende instanties zoals de Douane, Belastingdienst, Omgevingsdienst, UWV en VeiligThuis. We werken daarnaast samen met de zorg en het onderwijs door informatie te delen en open, nieuwsgierige vragen aan elkaar te stellen. Wij hebben hierdoor steeds meer inzicht gekregen in wat er speelt in Apeldoorn, zowel in ondermijnende activiteiten als waarom de gemeente aantrekkelijk is voor criminelen. Denk bijvoorbeeld maar aan ons enorme buitengebied met stallen, schuren en vele vakantieparken”.

Bewustwording creëren

Wij organiseerden verschillende voorlichtingsbijeenkomsten voor ondernemers, agrariërs, grond- en vastgoedeigenaren. Het doel hiervan was bewustwording van signalen die wijzen op ondermijnende criminaliteit en de persoonlijke gevolgen die dit voor hen heeft. Dergelijke bijeenkomsten zijn ook georganiseerd voor de stad met vastgoedeigenaren, makelaars en notarissen. Deze beroepsgroepen hebben regelmatig contact met eigenaren van panden en hebben daarmee een gedeelde verantwoordelijkheid bij de aanpak van ondermijning in onze stad”, zegt Ton Heerts.

Official host van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit

Het congres Ondermijning en Georganiseerde Criminaliteit van SBO past als een handschoen bij Apeldoorn. Wij hebben niet alleen de voorzieningen om het congres te hosten, Apeldoorn leidt van oudsher veiligheidsmedewerkers op en huisvest verscheidene organisaties op het gebied van veiligheid. Wij hebben hier bijvoorbeeld alle krijgsmachtsonderdelen, de Politieacademie, Middelbaar en Hoger Beroepsonderwijs met een stevige veiligheidstak, hoogwaardige I-bedrijven en het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. Wij zijn dus de stad van veiligheid, naast hoofdstad van de prachtige Veluwe”, aldus Heerts.

Bijdrage aan het congres

Ton Heerts: “Tijdens het congres licht ik samen met Sjoerd Obbink, teamchef van politie Apeldoorn, het barrière-model toe dat wij in Apeldoorn hanteren om criminele activiteiten te beëindigen. Deze workshop verzorgen wij samen, net zoals wij werken. Als één overheid treden we in Apeldoorn op tegen ondermijning en andere criminaliteit. Hierdoor pakken we het aan bij de basis, in plaats van dat we enkel doen aan symptoombestrijding. Meer zeg ik er niet over, als je meer wilt weten nodig ik je uit om op 26 en 27 september 2023 naar Apeldoorn te komen”.

Meld je aan

Wil jij de workshop van burgemeester Ton Heerts en politiechef Sjoerd Obbink bijwonen? Meld je dan aan voor het congres Ondermijning en Georganiseerde Criminaliteit! Je deelt hier kennis met vele gelijkgestemden en leert van diverse experts. Wil jij meer informatie over het programma? Download dan de brochure!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe regisseer je onbegrepen gedrag en de gevolgen ervan voor de omgeving?

Personen met onbegrepen gedrag bevinden zich vaak in een situatie waaraan ze zich niet kunnen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *