Hoe realiseer je een 1.5m samenleving op de werkvloer?

De maatregelen versoepelen langzaam maar de 1,5-meter samenleving zal hoogstwaarschijnlijk nog lange tijd duren. Dit is een grote uitdaging voor werkgevers. Veel mensen werken op dit moment nog thuis, maar je ziet langzaamaan dat bedrijven ook hierin versoepelen. Maar hoe waarborg je de 1,5-meter afstand binnen jouw organisatie? Hoe zorg je dat jouw medewerkers gezond en veilig op kantoor kunnen werken? Kortom: hoe maak je je kantoor zoveel mogelijk corona-proof?

Denk niet alleen aan de werkplek zelf, maar ook aan de weg er naartoe

Het begint bij het betreden van het pand, zodat jouw medewerkers hun werkplek op een veilige manier kunnen bereiken. Maak een route door het pand waarbij mensen die omhoog gaan bijvoorbeeld de lift kunnen gebruiken en de mensen die het pand verlaten de trap gebruiken. Zo voorkom je overvolle liften of ‘tegenliggers’ op de trap.

Maak een herindeling van de werkvloer

Waarschijnlijk is jouw werkvloer zo ingedeeld dat mensen korter dan 1,5 meter van elkaar af zitten. Alleen door een herindeling te maken, kun je werkplekken verder van elkaar af zetten. Let hierbij ook op bekabeling en dat je de looproutes vrijhoudt. Een ander alternatief is om scheidingswanden te plaatsen zodat werkplekken meer afgesloten worden.

De herindeling hoeft niet alleen in het gebouw plaats te vinden, maar je kunt ook nadenken over een herindeling van teams. Door te werken met A en B teams, kunnen deze groepen mensen om en om thuis of op kantoor werken. Hierdoor is de bezetting op kantoor 50% waardoor de afstand van 1,5 meter beter gehandhaafd kan worden.

Vergroot bewustwording op de werkvloer

Jouw medewerkers hebben de afgelopen weken waarschijnlijk veelal thuis gewerkt. Zij houden in de supermarkt waarschijnlijk wel rekening met de afstand en hygienemaatregelen maar zijn dit tijdens het werk wellicht niet helemaal gewend. Maak mensen dus bewust van de 1,5-meter samenleving op de werkvloer. Dit kun je doen door met lijnen op de vloer te markeren wat de werkruimtes en looproutes zijn. Maak ook op de werkvloer zelf looproutes zodat mensen niet tegen elkaar op kunnen botsen. Daarnaast is het belangrijk om op allerlei plekken

Handen wassen, handen wassen, handen wassen

Zorg ervoor dat jouw medewerkers op de hoogte zijn van de hygienemaatregelen en dat zij deze ook in acht nemen. Je kunt 1 medewerker aanstellen die de verantwoordelijkheid krijgt om medewerkers hier bewust van te maken en te controleren of de hygienemaatregelen worden nageleefd. Deze persoon kan dan bijvoorbeeld;

  • Deurklinken een aantal keer per dag reinigen
  • Controleren of er overal voldoende desinfecterende zeep aanwezig is
  • Vervangen van handdoeken door keukenpapier
  • Mondkapjes en of plastic handschoenen ter beschikking stellen
  • Op ieder kantorenblok zorgdragen voor desinfecterend schoonmaakmiddel
  • Doe de wc-deksel dicht bij het doortrekken. Wanneer je doortrekt met de deksel geopend, is het mogelijk dat virusdeeltjes een lange tijd in de lucht blijven zweven. Dit advies van WHO wordt als net zo belangrijk gezien als bijvoorbeeld het niezen in de elleboog.

Meer weten?

  • Om te zorgen dat ongevallen in jouw organisatie uitblijven, zijn maatregelen nodig. Met de juiste veiligheidsmaatregelen voorkom je ernstige ongevallen en bespaar je bovendien ook nog veel geld. In de opleiding Safety Manager leer je te begrijpen wat de oorzaken van (bedrijfs)ongevallen zijn om daarmee ongevallen binnen uw organisatie terug te dringen
  • In de opleiding Veiligheid van gebouwen leer je waaraan jouw gebouwen moeten voldoen om de juiste kwaliteit en veiligheid te garanderen voor de gebouwgebruikers.
  • In de opleiding QHSE manager leer je de vertaling te maken op welke wijze je jouw rol het meest effectief inzet. Hierdoor worden wettelijk gestelde eisen en de strategie van jouw organisatie op het gebied van QHSE beleid nageleefd. Je krijgt meer inzicht in QHSE zodat je jouw rol nog effectiever kunt inzetten en het draagvlak vergroot in alle lagen van de organisatie.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Congresverslag Ondermijning en Georganiseerde Criminaliteit – 22 september 2022 – STRND Breda

Op 22 september 2022 vond de 7e editie van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit plaats bij …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.