Er zijn nog flinke stappen te maken zijn in de voorkoming van georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Hier is een snelle én gerichte aanpak voor nodig, maar hoe ziet dat eruit? Ewout Genemans is een van de sprekers op de zevende editie van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit. Hij vertelt vanuit zijn ervaring als programmamaker over de verharding van criminaliteit en hoe hij dit ervaart. Lees verder en ontdek hoe Ewout denkt dat de aanpak van georganiseerde criminaliteit verbeterd kan worden.
De ervaring van Ewout in de wereld van ondermijning en georganiseerde criminaliteit
Ewout Genemans is programmamaker en presentator van televisieprogramma’s als Bureau Burgwallen, Ewout aan de Grens en Beruchte Gevangenissen. Daarnaast heeft hij vorig jaar een documentaire gemaakt over de impact van de moord op Peter R. de Vries. Hij ontdekt dus veel verschillende werelden waar je in het vakgebied veiligheid mee te maken krijgt. Ewout gaat in deze programma’s het gesprek aan met zowel criminelen als handhavers om te achterhalen waarom zij doen wat ze doen. Je krijgt als kijker van deze programma’s dus een inkijkje in de wereld van ondermijning en georganiseerde criminaliteit.
Ruimte voor verbetering in de aanpak
Ewout merkt dat Nederland de afgelopen jaren stappen heeft gemaakt in de aanpak van ondermijning en georganiseerde criminaliteit, maar er blijven kansen voor verbetering. Deze verbetering zit volgens Ewout voornamelijk in het voorkomen van criminaliteit. Hoe zorg je ervoor dat jongeren andere keuzes maken en minder in het criminele circuit belanden?
De aanpak om jeugdcriminaliteit te verminderen
De Rijksoverheid en het OM hebben een plan om jeugdcriminaliteit en ondermijning te verminderen. De Rijksoverheid doet dit bijvoorbeeld door jongeren die risico lopen om in de georganiseerde criminaliteit te belanden, alternatieven te bieden. Je denkt hierbij aan activiteiten die structuur bieden, zoals muziek of sport. Het OM hanteert een andere aanpak, namelijk een jeugdcasusoverleg. Hierin gaat het OM met de politie en de Raad voor de Kinderbescherming in gesprek om tot een passende aanpak te komen. Zij houden hierbij rekening met de eventuele oorzaken van jeugdcriminaliteit, zoals verwaarlozing, gebrek aan opvoeding of schoolverzuim.
Werk samen naar een effectieve aanpak van ondermijning
De realistische aanpak van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit staat centraal tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit van SBO. De focus ligt hierbij op samenwerking, iets wat Ewout Genemans ook in zijn verhaal verwerkt. Hij zegt dat samen zoeken naar oplossingen en een blik op de toekomst ervoor zorgt dat je criminelen een stap voor bent. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar het congres! Hier spreekt Ewout, maar ook sprekers die het vakgebied veiligheid vanuit een ander perspectief zien. Je denkt aan Paul Depla, burgemeester van de gemeente Breda, en Nicole Lieve, strategisch adviseur ondermijning bij de politie. Het is dus een onmisbaar congres voor de veiligheidsspecialist!