Inbraken in studentenwoningen groot probleem in de zomer: 5 tips

Voor steden die de studentenhuisvesting centraal regelen breekt er weer een drukke tijd aan. In de zomer vinden er veel wisselingen van bewoners van studentenkamers plaats, met studenten die vertrekken na afloop van hun studie en startende studenten die hun nieuwe kamer kunnen betrekken.

De zomer is echter ook vanwege een ander fenomeen berucht, namelijk de vele inbraken die er gedurende de zomer plaatsvinden in studentenwoningen. Vervelend voor zowel u als huisvestingsorgaan dat de schade moet verhelpen, als de studenten wiens eigendommen beschadigd of gestolen zijn. Hieronder vindt u vijf tips om het aantal inbraken in studentenwoningen te verminderen.

Verlichting in en rond studentenhuizen

Buitenverlichting schrikt inbrekers af, omdat deze nu eenmaal niet graag gezien worden. Om hoge energierekeningen te voorkomen kan het best gekozen worden voor Ledlampen met bewegingssensoren. Geef studenten per kamer ook een tijdschakelaar om ’s avonds automatisch een lamp in hun kamer te laten branden zodat het net lijkt alsof ze gewoon aanwezig zijn.

Deuren en ramen sluiten met degelijk hang- en sluitwerk

Inbraakpreventie kan op meerdere manieren plaatsvinden, zowel technisch als gericht op het gedrag van studenten. Zorg voor goede cilindersloten op zowel binnen- als buitendeuren, en wijs studenten er op ramen en deuren te sluiten als ze hun kamer verlaten. Bij de meeste inbraken hoeft er niet eens een slot geforceerd te worden, maar komen inbrekers via openstaande deuren of ramen binnen.

Geen waardevolle spullen in het zicht

Dure apparatuur, laptops of smartphones op een vensterbank of in het zicht staand bureau kunnen mensen immers sneller op verkeerde ideeën brengen.

Het hanteren van een sleutelbeleid

In een studentenhuis is het meestal een komen en gaan van mensen. Niet alleen studenten, maar ook logees of bezoekers. Attendeer studenten er op nooit huissleutels aan anderen uit te lenen, en deze ook niet op een handige plek buiten te leggen, zoals onder de deurmat.

Meldingen op social media over afwezigheid

Wijs studenten op het gevaar van meldingen over hun afwezigheid op social media. Berichten op Twitter of Facebook over wanneer en hoelang ze op vakantie gaan kunnen meer mensen bereiken dan gedacht, ook buiten de eigen vriendenkring. Inbrekers weten zo precies wanneer de kamer onbewoond achterblijft.

Onthoud: als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor een opstalverzekering die schade vergoedt, maar studenten zijn zelf verantwoordelijk voor een inboedelverzekering.

Meer weten?

Op het congres Veiligheid in de wijk hoort u hoe u de veiligheid en leefbaarheid in uw wijk bevordert.

Op de opleiding Overlastcoördinator leert u hoe u verloedering en ernstige overlast in uw wijk aanpakt.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Huis voor Klokkenluiders publiceert handreiking Intern onderzoek voor werkgevers

Steeds meer mensen durven hun vinger op te steken als zij op het werk vermoeden …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *