Wetsvoorstel maakt informeren bedrijven over digitale dreigingen mogelijk

Het kabinet wil het Nederlandse bedrijfsleven digitaal weerbaarder maken. Hiervoor gaat de overheid specifieke informatie over cyberdreigingen, -kwetsbaarheden en -incidenten delen met individuele bedrijven in Nederland. De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel bevordering digitale weerbaarheid bedrijven van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om deze informatie- en adviestaak in te richten.

Minister Adriaansens: “Bedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor digitale veiligheid. Maar de gevolgen van cyberincidenten kunnen erg groot zijn. Het kan leiden tot lege supermarktschappen of het stilvallen van industriële productie. Daarom wil ik Nederlandse bedrijven actiever en gerichter kunnen informeren en adviseren over actuele digitale dreigingen of incidenten, zodat zij sneller kunnen handelen.”

Wil je meer artikelen zoals deze in je mailbox?

Met de SBO nieuwsbrief Openbare Orde en Veiligheid blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen in dit vakgebied.

    Informeren en adviseren niet-vitaal bedrijfsleven over cyberkwetsbaarheden

    Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om niet alleen vitale bedrijven (onder andere financiële instellingen, energieleveranciers, telecomaanbieders), maar ook het niet-vitale bedrijfsleven gericht te informeren en te adviseren over kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten. Een tweede taak is het stimuleren van de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden tussen bedrijven op het gebied van digitale weerbaarheid. In de praktijk zal het Digital Trust Center (DTC) vanuit het ministerie van EZK dit uitvoeren.

    Het DTC en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) werken al nauw samen om de digitale weerbaarheid te verhogen. Zo is en blijft het NCSC verantwoordelijk voor het delen van dreigings- en incidentinformatie over netwerk- en informatiesystemen met vitale bedrijven en onderdelen van de Rijksoverheid. Het DTC biedt, mede op basis van informatie van het NCSC, het niet-vitale bedrijfsleven (2 miljoen bedrijven) informatie en adviezen over cybersecurity en stimuleert onderlinge samenwerking.

    Meer inzet Rijksoverheid voor digitale weerbaarheid

    Deze stap van het kabinet past in een bredere en actieve inzet van de Rijksoverheid om het bedrijfsleven digitaal weerbaarder te maken. Het DTC is afgelopen jaar in aanloop naar deze wetgeving al begonnen met het publiceren van bij de overheid bekende informatie over ernstige digitale dreigingen. Daarnaast is er een pilot om gericht dreigingsinformatie te kunnen uitwisselen met 57 bedrijven die zich vooraf hiervoor hebben aangemeld. Zij delen relevante informatie over hun netwerk- en informatiesystemen met het DTC. Deze wordt vervolgens doorlopend vergeleken met de bij het DTC bekende dreigingsinformatie.

    De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

    Tijdens de opleiding Security Manager gaan we met alle disciplines aan de slag en leer je een future-proof security manager worden.

    Thema’s van de opleiding zijn:
    Module 1: Security & Compliance Management
    Module 2: Risk Assessment
    Module 3: Information Security Management
    Module 4: Smart Security & Technology
    Module 5: Terrorism & Organized Crime

    5 dagen – Start 13 oktober – Hybride Opzet!

    Meer informatie

    Over sbo

    Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

    Bekijk ook

    Nieuw Wetboek van Strafvordering treedt 1 april 2029 in werking

    Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft samen met de partners in de strafrechtketen 1 …

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *