Innovaties in het veiligheidsdomein

Door Bram de Bruijn, management consultant bij Solid Projects en docent bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

In het veiligheidsdomein is er constant behoefte aan innovatie. Vaak wordt gedacht dat het bij innovatie alleen om technische verbetering gaat. Maar ook op andere gebieden kan er innovatie plaatsvinden, zoals in het management of binnen de interactie tussen mensen en in het sociale domein. Kleine aanpassingen kunnen zelfs leiden tot grote veranderingen. Maar iets is pas innovatief wanneer er sprake is van een commerciële toepassing. Is daar geen sprake van, dan blijft het enkel een interessante vinding of idee.

Mobiele banken

G4S, onder meer bekend van waardetransporten, probeert in te spelen op het feit dat grote banken in veel dorpskernen hun deuren sluiten. Het bedrijf mikte eerst op outletdiensten met contant geld en deposito’s voor klanten van verschillende klanten. Een slimme zet: een concrete klantbehoefte wordt ingevuld. G4S heeft de expertise en wanneer zij eenmaal de markt heeft, wordt het voor nieuwe toetreders erg lastig.

Angry Birds

Nog niet zo lang geleden waren de getrainde roofvogels die drones uit de lucht pakken groot nieuws. Dit heeft een hoge PR-waarde. Tegelijkertijd is dit een vinding waardoor het onjuist gebruik van drones kan worden aangepakt. Er is hier sprake van een klantbehoefte. Het bedrijf “Drones from above” timmert hard aan de weg om de vogels met bijbehorende training aan de man te brengen. Maar misschien gaat daar daar wel de schoen wringen. Want in hoeverre is het voor andere toetreders mogelijk om een dergelijke training te kopiëren en hoe zit het met de aantallen klanten? Een prachtige vinding, maar makkelijk te kopiëren waardoor het commerciële succes wel eens kan tegenvallen.

Muizen

Tot slot een prachtige uitvinding in cyber security. Bastille. Dit is een startup die zich specifiek richt op beveiliging van draadloze muizen en keyboards. Het is een mooie niche die ongelofelijk kan gaan groeien. Hierbij kunt u denken aan alle wearables die RF-connectie krijgen. Inmiddels heeft de startup verschillende prijzen gewonnen en voldoende geld opgehaald om snel te kunnen groeien. Hopelijk kunnen ze lange tijd de copycats voorblijven.

Meer weten over innovaties in het veiligheidsdomein?

Blijf via het opleidingsaanbod op veiligheid van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kabinet stelt ruim €600 miljoen extra beschikbaar voor jeugdzorg

Het kabinet stelt voor 2021 € 613 miljoen beschikbaar aan gemeenten voor het oplossen van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *