Kabinet zet eerste stap in bescherming telecomnetwerken en 5G

Goed, snel en veilig internet is onmisbaar in de Nederlandse economie en voor het Nederlands bedrijfsleven. De sterke positie van Nederland als digitaal koploper binnen de Europese Unie wil het kabinet behouden. Tegelijkertijd blijkt uit recente jaarverslagen van de diensten en het Cybersecuritybeeld Nederland van de NCTV de dreiging van spionage en sabotage door landen permanent aanwezig is. Deze zorgen zijn ook meer specifiek de afgelopen tijd geuit over de uitrol van 5G. Vanwege deze dreiging heeft de Taskforce Economische Veiligheid onder leiding van de NCTV een advies uitgebracht over deze problematiek. Recent stuurden minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer de voorgenomen aanpak ten aanzien van de beveiligen van het huidige en toekomstige 5G netwerk naar de Tweede Kamer.

Weerbaarheid tegen dreiging verhogen

De huidige netwerken zijn aangemerkt als vitaal proces en de continuïteit en beschikbaarheid zijn van cruciaal belang voor ons bedrijfsleven en de maatschappij. Op basis van de risicoanalyse van de Taskforce worden de telecomaanbieders verplicht om aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen om de weerbaarheid tegen de dreiging vanuit landen te verhogen. Een van deze maatregelen is het stellen van extra hoge eisen aan leveranciers van diensten en producten in de kritieke onderdelen van het telecomnetwerk. Op deze manier wordt de kwetsbaarheid van misbruik verder verminderd. De noodzakelijke aanscherpingen van de netwerken zullen worden vastgesteld in een Algemene Maatregel van Bestuur die dit najaar wordt gepubliceerd.

Gezamenlijke Europese aanpak

Europese samenwerking in de beveiliging van het 5G netwerk en het nemen van maatregelen is noodzakelijk. Het kabinet steunt dan ook een gezamenlijke Europese aanpak. Hierbij kan gedacht worden aan internationale wetgeving, coalitievorming of internationale ontwikkeling van normen en standaarden.

Structurele aanpak nodig

De Taskforce heeft ook vastgesteld dat een structurele aanpak nodig is omdat er continu ontwikkelingen zijn in het dreigingsbeeld en technologische ontwikkelingen razendsnel gaan binnen de telecomsector. In samenwerking met de telecomaanbieders wordt een structureel proces ingericht waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met bedrijfseconomische aspecten, voor zover de nationale veiligheid hierdoor niet in het geding komt.

Meer weten?

Tijdens de opleiding Information Security Officer leer je het informatiebeveiligingsbeheer op een juiste en efficiënte wijze in te richten om cybersecuritydreigingen, verspreiding van fake nieuws en verlies van competitiviteit tegenover o.a. de VS, India en China te minimaliseren.

Tijdens de opleiding Security Manager leer je wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op het terrein van security management en hoe je mogelijke dreigingen voor jouw organisatie in kaart brengt zodat je jouw organisatie kunt beschermen tegen o.a. terrorisme, ongewenste bezoekers en criminelen.

Tijdens het e-Identity congres hoor je de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van digitale identiteitsmanagement binnen Nederland. Niet alleen de overheid, maar ook experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven delen hun visie om je een beeld te geven van de complete sector.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Meer mensen ervaren overlast van drugsgebruik in hun woonbuurt

In 2023 zeiden 490 duizend inwoners van Nederland veel overlast te hebben van drugsgebruik in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *