Kansen bieden om jeugdcriminaliteit te verminderen

Jeugdcriminaliteit komt nog altijd té veel voor. De reden hiervoor is het feit dat de aanpak complex is, omdat er verschillende oorzaken zijn. Een van de oorzaken is kansarme jeugd zonder uitweg, behalve criminaliteit. Kansen bieden kan jeugdcriminaliteit verminderen, aldus expert op het gebied van jeugd Thijs Vrijsen met ruim 48 jaar ervaring bij de politie. Hij vertelt in dit artikel meer over criminaliteit onder jongeren voorkomen en niet alleen repressief reageren.

Jonge aanwas binnen de jeugdcriminaliteit

De focus bij het bestrijden van jeugdcriminaliteit ligt op het voorkomen van herhaaldelijke aanrakingen met de politie. De meeste jongeren komen maar één keer in aanraking met de politie, maar de politie herkent ook een groep waarbij een incident verandert in een patroon en vervolgens een levensstijl. Het is bij die groep belangrijk om op tijd in te grijpen, voordat een patroon van criminaliteit zichtbaar is. Je doorbreekt zo’n patroon namelijk lastig.

Kansen bieden aan de jeugd

Een manier om criminaliteit onder de jeugd te verminderen is jonge aanwas voorkomen. Thijs Vrijsen stelt dat je kansarme jongeren in risicogebieden kansen moet bieden. Je behoedt hen hiermee voor een leven in de criminaliteit. Landelijk zijn er veel initiatieven om de zelfredzaamheid van jongeren te vergroten en hen hiermee te motiveren om naar school te gaan of te werken. Deze initiatieven verminderen de kans dat jongeren in de jeugdcriminaliteit belanden.

De aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen

Wil jij meer weten over de preventieve, integrale aanpak van jeugdcriminaliteit? Schrijf je in voor de opleiding Aanpak jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen van SBO. Je leert in vijf dagen jeugdcriminaliteit herkennen, vroegtijdig ingrijpen en samenwerken met stakeholders, om zo gedragsverandering bij de jeugd te realiseren. De ervaren docenten brengen je deze kennis bij aan de hand van voorbeelden, de laatste ontwikkelingen op dit gebied en ervaringen van andere deelnemers.

Download het gratis e-book

De politie ziet een trend waarbij de leeftijd waarop jongeren strafbare feiten plegen terugloopt. Het is dan ook belangrijker dan ooit om er op tijd bij te zijn. Wil jij hier meer over weten? Download dan het gratis e-book over de aanpak van jeugdcriminaliteit!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *