Kritiek op islamitische geleerden en organisaties moet kunnen

Engin Baydar, spreker op het congres Radicalisering en terrorisme, ergert zich aan de wijze hoe binnen de moslimgemeenschap wordt omgegaan met kritiek. Hij pleit daarom voor een weerbare houding tegenover kritiek, ongeacht waar het vandaan komt. 

Kritiek is een taboe

Vandaag de dag heeft de moslimgemeenschap in Nederland erg lange tenen, kritiek is een taboe! Vooral als je deze kritiek uit op de ‘grote geleerden’ of de bekende stichtingen. Maar het is noodzakelijk dat moslims, jong en oud, kritisch zijn over de ‘leiders’ van onze gemeenschap. Als er geen kritische ogen meekijken op wat er allemaal gedaan wordt in naam van de islam en voor de moslims zal je nooit een gebrek kunnen vinden in de huidige werkwijze. Bovendien, is het wel realistisch dat er totaal geen gebrek is in een gemeenschap anno 2017?

Moslimhaat en islamofobie

Vaak wordt kritiek van ongelovigen tegenover moslims weggedaan als moslimhaat en islamofobie. Maar dit is niet juist, alleen omdat iemand geen moslim is betekent niet dat hij absoluut fout is in alles wat hij zegt. Of als moslimjongeren kritiek uiten op social media op ‘grote geleerden’ en instellingen in Nederland, dan betekent dat niet dat het per definitie fout is. Al zijn mensen onwetend of niet hoog opgeleid als anderen. Je hoeft geen geleerde te zijn om kritiek te uiten op de gang van zaken. En als deze ‘grote geleerden’ dan zo geleerd zijn, zo geweldig en onfeilbaar, waarom kunnen zij geen degelijk antwoord geven op kritiek van jongeren of van ongelovigen?

Blokkeren

Als ik kritiek uit op het gebrek van transparantie bij stichtingen die Sadaqa incasseren alsof ze snoepjes ophalen tijdens Sint Maarten, betekent dit niet dat ik iets persoonlijks heb tegen de mensen die dit werk verrichten. Het betekent dat er mij iets is opgevallen, wat op een betere manier kan. Als ik kritiek uit op een stroming vanwege diens opvattingen omtrent islam, waarom kan ik dan geen normaal antwoord krijgen? Waarom moeten stichtingen, die zo bekend staan als de leiders van onze gemeenschap, mij blokkeren als er een simpele vraag wordt gesteld over hun werkwijze?

Kritiek accepteren

Als een moskee gaat scharrelen met radicale linkse bewegingen en LHBT’ers, dan wil ik daar wat over kunnen zeggen. Wanneer As-Soennah moskee in Den Haag een fatwa gaat uitvaardigen dat huwelijken vanaf nu enkel geldig zijn via de gemeente, dan moet ik daar kritiek op kunnen uiten en een antwoord kunnen verwachten. Wanneer zij oproepen tot stemmen op linkse partijen, dan moet ik daar kritisch over kunnen zijn. Hoe gaan wij anders verder komen als gemeenschap, als wij van niemand kritiek kunnen accepteren?

Meer weten?

Op het congres Radicalisering en terrorisme leert u hoe u misstanden veroorzaakt door (ideologische) radicaliserende groeperingen voorkomt.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van radicalisering en terrorisme leert u hoe u samen met uw zorg- en veiligheidspartners komt tot een pakket van maatregelen om radicalisering waar mogelijk te voorkomen en terrorisme waar nodig te bestrijden.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *