Liquidaties Marokkaans-Nederlandse maffia zijn niet te stoppen

Door Hans Werdmölder, criminoloog, cultureel antropoloog en docent op de opleiding ketenregisseur risicojeugd, schreef het boek Marokkaanse lieverdjes.

Er heerst een aanhoudende golf van liquidaties onder Marokkaanse-Nederlandse drugscriminelen. Zelfs de Nederlandse politie weet niet precies hoe verdere escalaties te voorkomen. “Er is veel meer aan de hand, dan nu bekend is. De Marokkaanse criminelen hebben een gesloten wereld met eigen wetten” aldus Hans Werdmölder.

Golf van liquidaties

Volgens Hans Werdmölder zijn bij de 14 van de 16 liquidaties in de afgelopen twee jaar Nederlanders met een Marokkaanse komaf betrokken. De ‘maffiaoorlog’ is volgens de onderzoeker niet één, twee, drie afgelopen, tenzij de politie er een vinger achter weet te krijgen. “Probeer dat maar eens, hopeloos,” zegt Hans Werdmölder. “De criminelen zullen nooit de vuile was buiten hangen, want dan liggen ze eruit. Ze lossen het zelf op. Waar Nederlandse criminelen elkaar een boete oplegden, zoals bij het gedoe rond vastgoedman Willem Endstra, grijpen Marokkanen direct naar hun wapen. Het is oog om oog, tand om tand. Wordt er iemand uit de groep omgelegd, dan volgt daarop een reactie.”

Positie Marokkaans-Nederlandse criminelen

Marokkaans-Nederlandse criminelen hebben zich naar de top van de Nederlandse onderwereld gevochten en er wordt alles aan gedaan om die positie zo te houden. “Deze hele toestand draait om veel geld dat wordt verdiend met hasj en cocaïne. Die handel was in handen van de Nederlanders, maar de Marokkanen hebben zich daar in rap tempo meester van gemaakt.” Hans Werdmölder vervolgt: “Het is als onderzoeker onmogelijk toegang te krijgen tot deze wereld. Ik sluit echter niet uit dat het doorgaat, maar dat kunnen we pas overtuigend zeggen als we daarover goede informatie hebben.”

Meer weten?
Op de opleiding ketenregisseur risicojeugd leert u hoe u komt tot een integrale aanpak van criminele jeugdgroepen die actief zijn in de georganiseerde misdaad.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van georganiseerde misdaad leert u hoe u voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in uw gemeente.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: Criminele jeugdgroepen

Beluister de podcast met Patrick Smelt, straatcontact, jeugdgroep fluisteraar en ervaringsdeskundige. Patrick deelt hierin zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *