Politie krijgt meer mogelijkheden bij het zoeken naar vermiste personen

Om een vermiste sneller te vinden, kan de politie straks gegevens opvragen die aanwijzingen kunnen bevatten over zijn verblijfplaats. Bijvoorbeeld over het gebruik van zijn pinpas, mobiele telefoon of het reizen met bus, tram of trein. Ook incheckgegevens van luchtvaartmaatschappijen en camerabeelden van locaties waar de vermiste vermoedelijk is geweest kunnen een rol spelen. Nu ontbreekt het de politie nog aan zoekmiddelen om snel en effectief op te treden.

Zoekmiddelen

Dit staat in een wetsvoorstel van minister Blok (Veiligheid en Justitie). Doel van de regeling is de politie en de officier van justitie met name in de eerste, cruciale fase van de vermissing specifieke zoekmiddelen te geven. Sterk optreden van de politie kan in deze fase levens redden. Ook zitten naasten van de vermiste minder lang in onzekerheid over diens lot.

Urgente persoonsvermissingen

De bevoegdheden worden alleen ingezet bij urgente persoonsvermissingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen die een gevaar vormen voor zichzelf, of die in onmiddellijk gevaar zijn, zoals personen die suïcide willen plegen of dementerende ouderen die vermist raken. Soms is op het moment van de melding niet duidelijk of de vermissing het gevolg is van een misdrijf, maar is het wel van groot belang om dit op korte termijn vast te stellen. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld minderjarigen in de tienerleeftijd, maar ook kwetsbaren met een geestelijke beperking.

Inbreuk op persoonlijke levenssfeer

De inzet van zoekmiddelen moet noodzakelijk en proportioneel zijn voor het lokaliseren van de vermiste. Bij de bevoegdheden die een inbreuk kunnen vormen op de persoonlijke levenssfeer spelen de officier van justitie of de rechter-commissaris een belangrijke rol. De nieuwe zoekmiddelen worden niet ingezet als de vermiste vrijwillig is vertrokken of slachtoffer is van een misdrijf. In het laatste geval gelden dan de gewone regels voor opsporing uit het strafrecht.

Onderzoek

Naast het opvragen van gegevens kan de politie straks ook de auto van de vermiste doorzoeken wanneer deze wordt aangetroffen op een parkeerterrein. Of het huis van een alleenwonende vermiste persoon binnengaan om te zoeken naar een paspoort of dagboek. Verder kan onderzoek worden gedaan in bijvoorbeeld een achtergelaten mobiele telefoon, laptop of usb-stick. Het doel hiervan zal steeds zijn om de vermiste te lokaliseren met behulp van aanwijzingen die hierop gevonden worden.

Verblijfplaats achterhalen

Wanneer de verdwenen persoon zijn mobiele telefoon bij zich heeft kan de politie ook proberen de verblijfplaats te achterhalen met behulp van de locatiegegevens die de telefoon zelf verzendt via een datanetwerk. Ook is een tap mogelijk op de telefoon van de vermiste. Hiermee kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er nog applicaties op de mobiele telefoon actief zijn.

Meer weten?

Op het congres Personen met verward gedrag hoort u hoe u personen signaleert die mogelijk een gevaar voor zich zelf en/of hun omgeving vormen.

Op de cursus Informatie uitwisseling in de veiligheidsketen leert u hoe u informatie verzamelt, analyseert en uitwisselt in samenwerking met uw veiligheidspartners.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Congresverslag Jonge Aanwas uit de criminaliteit – 21 maart 2024

Op 21 maart 2024 vond de 2e editie van het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit plaats …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *