Meervoudige problematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid

De landelijke agenda zorg en veiligheid vraagt van iedere regio om in 2025 een integrale aanpak om kwetsbare inwoners de juiste huisvesting, zorg en ondersteuning te bieden. Mensen met complexe multiproblematiek vragen om een integrale domeinoverstijgende aanpak, waarbij zowel het zorg- als veiligheidsdomein samenkomen”, begint Frank van Summeren, Adviseur zorg en veiligheid bij RONT Management Consultants. Hoe kan een productieve samenwerking tussen de domeinen zorg en veiligheid tot stand komen?

Complexe problemen omtrent zorg en veiligheid

Frank: “Jouw gemeente heeft te maken met urgente complexe meervoudige problematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid. Dit kan leiden tot ongewenste (dreigende) situaties en maatschappelijke onrust”, begint Frank. Hierna somt hij enkele maatschappelijke opgaven op, namelijk:

  • Ondersteuning aan kwetsbare huishoudens;
  • Hulpverlening aan risicojongeren;
  • Zorg omtrent personen met onbegrepen gedrag;
  • Nazorg aan ex-gedetineerden;
  • Aanpak van huiselijk geweld achter de voordeur;
  • Omgang met zorgwekkende zorgmijders;
  • Huisvesting van bijzondere doelgroepen, waaronder statushouders.

Gezamenlijk opgaven gestuurd werken

Om het verschil te maken bij complexe, meervoudige problematiek volstaat het niet om slechts één of enkele onderliggende problemen aan te pakken. Het is noodzakelijk om gezamenlijk opgaven gestuurd te werken met betrokken gemeentelijke afdelingen en partnerorganisaties aan de problemen die elkaar in stand houden en versterken. Alleen op die manier wordt een doorbraak geforceerd in maatschappelijke opgaven die ertoe doen. Het is aan jou als beleidsadviseur zorg en veiligheid om de samenwerking tussen betrokken stakeholders te organiseren en regisseren. Je komt op die manier tot een doeltreffende aanpak van de complexe meervoudige problematiek middels opgaven gestuurd werken”, aldus Frank.

Gezamenlijke informatiepositie

Frank: “Naast gezamenlijk opgaven gestuurd werken, is een goede gezamenlijke informatiepositie noodzakelijk om interventies gericht en samenhangend in te zetten. Er is namelijk inzicht vereist in de aard, omvang, verschijningsvormen, oorzaken en mogelijke gevolgen van problematiek. De gezamenlijke informatiepositie wordt opgebouwd door het registreren, delen, bundelen, analyseren en verrijken van de informatie die bij stakeholders aanwezig is. Hierbij moet de informatie tussen de gemeente en haar samenwerkingspartners rechtmatig en doelmatig worden uitgewisseld en verwerkt om doeltreffend te interveniëren”.

Domeinoverstijgende aanpak

We beschermen samen de waarden veiligheid, rechtvaardigheid en zorg voor mensen. Dat lukt niet vanuit één overheid, één maatschappelijke organisatie of één instantie. We dragen daarom bij aan een netwerksamenleving, gericht op samenwerking, professionalisering en rijke verantwoording. Hierbij vertrekken we vanuit ieders eigen kracht, netwerk en oplossingen. Daarbij willen we het liefst zo min mogelijk hulpverleners inzetten, maar dat kan moeilijk zijn. Zeker bij gezinnen die de regie op het eigen leven niet kunnen dragen en daardoor terechtkomen in een negatieve spiraal”, eindigt Frank.

Realiseer een domeinoverstijgende aanpak

De samenwerking tussen het zorg- en veiligheidsdomein geeft kwetsbare inwoners een betere kwaliteit van leven en zorgt uiteindelijk voor minder overlast en veiligheidsproblemen. Wil jij samen aan een domeinoverstijgende aanpak werken om complexe problematiek aan te pakken? Meld je dan aan voor de opleiding Adviseur zorg en veiligheid van SBO. Deze opleiding is ook op maat als Incompany-traject te volgen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *