Minister Grapperhaus maakt afspraken over verdere Europese samenwerking bij terrorismebestrijding

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus heeft afspraken gemaakt met zes andere EU ministers van Justitie om de grensoverschrijdende strijd tegen terrorisme te versterken. Dit deed hij tijdens een conferentie die was georganiseerd door de Franse minister van Justitie Belloubet. In aanwezigheid van zijn Franse, Duitse, Italiaanse, Belgische en Spaanse collega’s, benadrukte Grapperhaus onder meer de noodzaak van betere informatie-uitwisseling over terrorisme in EU-verband. 

Anti-terrorisme register

Grapperhaus en zijn collega’s willen dat het in Den Haag gevestigde EU-agentschap Eurojust een Europees anti-terrorisme register opzet zodat er beter en sneller informatie over lopende strafrechtelijke onderzoeken, rechtszaken en vonnissen kan worden uitgewisseld.

Terroristische content online verwijderen

Tijdens de conferentie is ook gesproken over het voorstel van de Europese Commissie om terroristische content online te verwijderen. Grapperhaus benadrukte dat naast snelheid zorgvuldigheid hierbij van belang is en dat het nationale recht van toepassing moet blijven bij grensoverschrijdende situaties. Ook onderschreef hij het voorstel om in EU-verband te komen tot een expertisecentrum voor slachtoffers van terrorisme.

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Congresverslag Jonge Aanwas uit de criminaliteit – 21 maart 2024

Op 21 maart 2024 vond de 2e editie van het congres Jonge aanwas uit de criminaliteit plaats …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *