Mogen algoritmes beslissingen nemen?

Stel u raakt verzeild in een ongeluk en moet kiezen: uw eigen leven of het leven van drie tegenliggers. Een heftige keuze. Maar wat nu als een zelfrijdende auto deze keuze voor u maakt?

Kunstmatige intelligentie wordt steeds meer toegepast. Algoritmes – sets van regels die conclusies trekken uit gegevens – zijn al diep doordrongen in de samenleving. Ze maken ons leven gemakkelijker, veiliger en gezonder. Als ze inzicht geven in onze administratie bijvoorbeeld, een diagnose stellen of een hartaanval tijdig zien aankomen.

Ethische beslissing

Een keerzijde is er ook. Als algoritmes ons wereldbeeld bepalen en (ongewenste) keuzes voor ons maken. De trend naar verdere automatisering zet door. Maar kun je ethische beslissingen programmeren? Is het mogelijk ethiek te vertalen in een algoritme? En wie programmeert deze ritmes?

Geautomatiseerd systeem

Denkt u dat een geautomatiseerd systeem nu of in de toekomst zorgvuldige beslissingen kan nemen? Misschien zelfs kan beslissen over leven en dood? Of blijven mensen te allen tijde verantwoordelijk?

Meer weten?
Op de cursus Veiligheid met technologie in de openbare ruimte leert u hoe u met technologische toepassingen een veilige omgeving creëert.

Bron: Securitas

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Excursie opleiding coördinator evenementenveiligheid tijdens 11e van de 11e in Den Bosch / Oeteldonk

We starten de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid in de ochtend bij Seats2Meat in Den Bosch. Het …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *