Home » Veiligheid » Openbare orde en veiligheid » Mogen algoritmes beslissingen nemen?

Mogen algoritmes beslissingen nemen?

Stel u raakt verzeild in een ongeluk en moet kiezen: uw eigen leven of het leven van drie tegenliggers. Een heftige keuze. Maar wat nu als een zelfrijdende auto deze keuze voor u maakt?

Kunstmatige intelligentie wordt steeds meer toegepast. Algoritmes – sets van regels die conclusies trekken uit gegevens – zijn al diep doordrongen in de samenleving. Ze maken ons leven gemakkelijker, veiliger en gezonder. Als ze inzicht geven in onze administratie bijvoorbeeld, een diagnose stellen of een hartaanval tijdig zien aankomen.

Ethische beslissing

Een keerzijde is er ook. Als algoritmes ons wereldbeeld bepalen en (ongewenste) keuzes voor ons maken. De trend naar verdere automatisering zet door. Maar kun je ethische beslissingen programmeren? Is het mogelijk ethiek te vertalen in een algoritme? En wie programmeert deze ritmes?

Geautomatiseerd systeem

Denkt u dat een geautomatiseerd systeem nu of in de toekomst zorgvuldige beslissingen kan nemen? Misschien zelfs kan beslissen over leven en dood? Of blijven mensen te allen tijde verantwoordelijk?

Meer weten?
Op de cursus Veiligheid met technologie in de openbare ruimte leert u hoe u met technologische toepassingen een veilige omgeving creëert.

Bron: Securitas

Over Frank van Summeren

Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Wetsvoorstel over passagiersgegevens naar Tweede Kamer

Luchtvaartmaatschappijen moeten in de loop van 2018 hun passagiersgegevens verstrekken aan de Passagiersinformatie-eenheid Nederland (Pi-NL), …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *