Nederland en België sluiten pact met rederijen tegen drugssmokkel

Nederland, België en vijf internationaal grote rederijen slaan de handen ineen in de strijd tegen georganiseerde misdaad in de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen. Dit hebben ze vrijdag 17 februari jl. afgesproken tijdens de conferentie ‘Samen werken aan een veilige en integere haven’ in Antwerpen. Er wordt ingezet op gebruik van slim uitgeruste containers, zodat een alarm afgaat als eraan wordt gerommeld, screening van medewerkers, onderlinge informatie-uitwisseling en toewerken naar verdere internationale veiligheidsstandaarden in de strijd tegen criminele praktijken en drugssmokkel wereldwijd.

De gezamenlijke ‘Verklaring over de strijd tegen de grensoverschrijdende georganiseerde drugscriminaliteit’ is ondertekend door de Nederlandse ministers Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en staatssecretaris De Vries (Toeslagen en Douane), de Belgische eerste minister De Croo, vice-eersteministers Van Peteghem (Financien), Van Quickenborne (Justitie en Noordzee) en minister Verlinden (Binnenlandse Zaken), de burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en De Wever van Antwerpen, en leidinggevenden van de vijf grote rederijen MSC, Maersk, CMA CGM, Hapag Lloyd en Seatrade.

Minister Yeşilgöz-Zegerius:

,,Criminele machtsstructuren zijn multinationals geworden die internationaal opereren. Om die te ontmantelen, zetten we samen met België en de grote rederijen in op een wereldwijde norm in de aanpak van georganiseerde misdaad. Drugs verstoppen in zeecontainers, andersoortige lading of aan schepen is een dominante smokkelmethode. Ondertussen vormen het nietsontziende geweld en corruptie een grote bedreiging voor onze samenleving en economie. Overheid en bedrijfsleven kunnen dit enkel met elkaar effectief tegengaan. We hebben dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de grootschalige drugssmokkel met al z’n geweld en intimidatie te stoppen.’’

Minister Harbers:

,,De havens van Rotterdam en Antwerpen zijn economische levensaders van niet alleen Nederland en België, maar ook van Europa. En wat de havens aantrekkelijk maakt voor de bedrijven en landen wereldwijd, maakt de haven ook aantrekkelijk voor drugscriminelen. Ik ben blij dat grote reders zich ook bij dit initiatief hebben aangesloten. Met de inzet van slimme technologie zoals smart seals kunnen we de kern van dit probleem gaan aanpakken.’’

Staatssecretaris De Vries:

,,De recordvangsten in de havens van Antwerpen en Rotterdam laten zien hoe gigantisch het probleem van de drugssmokkel is in beide landen. Daarom staan we schouder aan schouder in de aanpak van deze ondermijnende drugscriminaliteit. De Nederlandse en Belgische douane trekken al samen op naar Zuid-Amerika onder andere om scanbeelden te krijgen die daar worden gemaakt. Ook rederijen hebben veel informatie over landen waar veel drugs vandaan komen. Hun schepen komen natuurlijk in tal van havens. Daarom gaan we meer informatie uitwisselen zodat de douanediensten nog gerichter kunnen controleren en we de pakkans vergroten.”

Meer weten?

Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de masterclass Openbare orde en veiligheid leer je omgaan met overlast in de publieke ruimte en maatschappelijke onrust.
Tijdens de opleiding Datagedreven aanpak van ondermijning leer je de kansen van data benutten bij de aanpak van criminaliteitn
Tijdens de opleiding Coördinator evenementenveiligheid leer je hoe je samen met jouw publiek en private partners een veilig evenement kunt inrichten.
Tijdens de masterclassreeks Veiligheid bij evenementen bezoek je 4 toonaangevende evenementen (De Graafschap, Stadion de Vijverberg –  Tilburgse kermis – Prinsjesdag, de route van de koets – Royal Christmas Fair, Den Haag) met een unieke kijk achter de schermen.
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *