Home » Veiligheid » Openbare orde en veiligheid » Nederland en België starten gegevensuitwisseling om fraude met uitkeringen te stoppen

Nederland en België starten gegevensuitwisseling om fraude met uitkeringen te stoppen

Nederland en België hebben een nieuwe stap gezet om grensoverschrijdende fraude op de sporen. Het gaat om bijstands- en werkloosheidsuitkeringen. Staatssecretaris Van Ark en de Belgische staatssecretaris De Backer ondertekenen een overeenkomst hierover. Het UWV en Stichting Inlichtingenbureau, informatieknooppunt voor gemeenten, gaan vanaf nu gegevens met België uitwisselen. Met deze samenwerking lopen de Benelux landen voorop in Europa.

Misbruik van sociale voorzieningen

Het delen van informatie is nodig om misbruik van sociale voorzieningen tegen te gaan. Staatssecretaris Van Ark en minister Koolmees stuurden de Tweede Kamer vandaag een brief waarin zij uiteenzetten hoe zij fraude op het terrein van de sociale zekerheid en arbeidswetten de komende periode gaan bestrijden.

Extra middelen voor handhaving

In het regeerakkoord worden extra middelen voor de handhavingsketen van de Inspectie SZW vrijgemaakt. Dit omdat een eerlijke arbeidsmarkt en gezond en veilig werken net zo belangrijk zijn als fraudebestrijding. Het meerjarenplan van de Inspectie SZW volgt dit najaar.

Meer weten?

 

Over Frank van Summeren

Frank van Summeren
Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Wat doen we met 100 miljoen?

Als de overheid honderd miljoen extra uittrekt, dan moet er wel wat aan de hand …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *