Nederlandse chemische industrie moet de veiligste ter wereld worden

De Nederlandse (petro-) chemische industrie moet in 2030 de veiligste ter wereld zijn. Deze ambitie spraken staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en vertegenwoordigers van de sector (Veiligheid Voorop) en de wetenschap met elkaar uit.

Met 44.000 banen en een omzet van 50 miljard is de (petro-) chemische industrie van groot belang voor Nederland. Omdat in deze sector veel en vaak met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is er voortdurend aandacht voor veiligheid. Zeker in Nederland, waar industriegebieden vaak dicht bij plekken liggen waar mensen wonen en recreëren, kunnen incidenten al snel grote gevolgen voor mens en milieu hebben.

Om de veiligheid binnen de sector te verbeteren, is gewerkt aan betere samenwerking tussen industrie, wetenschap en overheid. In 2016 kwamen deze partijen al met een gezamenlijke visie op hoe de veiligheid binnen de sector naar het hoogste niveau kan worden gebracht. Nu willen ze met de zogeheten ‘Safety Delta Nederland’ de volgende stap zetten, door er samen voor te zorgen dat de laatste inzichten op het gebied van veiligheid onderdeel worden van alle betrokken opleidingen. Ook komen er proeftuinen, waar geëxperimenteerd wordt met innovaties die de veiligheid moeten vergroten.

Meer weten?

  • Op de opleiding Safety Manager leert u hoe u de veiligheid op de werkvloer verbetert in uw organisatie.
  • Op de opleiding Procesveiligheid leert u hoe u risico’s analyseert, inventariseert en gericht maatregelen treft om deze waar mogelijk te voorkomen en waar nodig te beperken.
  • Op de opleiding QHSE manager leert u hoe u de kwaliteit van diensten en producten verbeterd en tegelijkertijd de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers bevordert.
  • Op de cursus Crisismanagement in de praktijk leert u hoe u zich voorbereidt op een mogelijke crisis of ramp die zich in uw organisatie kan voordoen.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

NIS2-richtlijn: Met deze stappen bereid je jouw organisatie voor

De NIS2, de Europese richtlijn voor beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, wordt binnenkort in Nederlandse …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *