Home » Veiligheid » Openbare orde en veiligheid » Niet zwartepieten in Maassluis

Niet zwartepieten in Maassluis

Aankomende zaterdag is het weer zo ver. De intocht van de goedheilig man in ons land. De kleine kinderen zullen op de schouders van hun vaders zitten of met hun neus tegen de buis. En ze vragen zich af of sinterklaas weer veilig aan land komt en of hij wel cadeautjes heeft meegebracht. De volwassenen vragen zich vooral af of er Zwarte Pieten zullen zijn. Door wie laat Sinterklaas zich vergezellen? Zijn het roetveeg Pieten, hebben ze alle kleuren van de regenboog of zullen het Zwarte Pieten zijn? De burgemeester houdt zijn hart vast en vraagt zich vooral af of demonstranten zich gedeisd zullen houden. Wordt het een feest of zullen er relletjes zijn?

Joost Vos, partner bij RONT Management Consultants, docent op de opleiding coördinator evenementenveiligheid en spreker op het congres Veiligheid bij Evenementen, ondersteunt, begeleidt en adviseert publieke en private partners bij het samenwerken aan een veilig evenement.

Inzet en professie

Ik vraag me vooral af hoe het na zaterdag zit met zwartepieten. Het veiligheidsteam is volop actief geweest om de intocht voor te breiden en om op de dag zelf te zorgen voor de schouw van de straten en pleinen en voor een ordelijk verloop van het feest. Na afloop is de evaluatie. Daar zal hopelijk blijken dat veel goed is gegaan. En ongetwijfeld zullen er dingen zijn die niet helemaal goed gingen. Hoe wordt er dan geleerd? Evalueert het team met respect voor ieders inzet en ieders professie? Of gaat het echte zwartepieten dan beginnen?

Integrale blik

Mijn pleidooi voor het veiligheidsteam is dat professionals goed weten wat er van elkaar verwacht wordt. Dat ze een gezamenlijk beeld hebben hoe ze present wilt zijn. Dat ze werken vanuit een integrale blik en ieder vanuit de eigen professie. Met het presentiemodel geven we invulling aan deze begrippen en trainen we teams om vanuit verbinding samen te werken. We borgen dat er voor de samenwerking een goede bedrijfskundige basis is. Ook voor de evaluatie biedt het presentiemodel houvast.

Veelkleurig

Voor Maassluis hoop ik dat de evaluatie oplevert dat het veiligheidsteam veelkleurig was. Dat er vanuit ieders professie goed werd samengewerkt. Ik hoop dat het zwartepieten achterwege kan blijven en dat evalueren en leren stap voor stap helpen om te zorgen voor geweldige veiligheidsteams die zorgen dat evenementen veilig en feestelijk verlopen.

Meer weten?

Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoort u wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor uw evenement.

Op de Opleiding Coördinator evenementenveiligheid leert u hoe u de veiligheid op een evenement in uw regio kunt waarborgen.

Op de cursus Crowdmanagement in de praktijk leert u hoe u de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op uw evenement voorkomt.

Over Frank van Summeren

Frank van Summeren
Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kabinet wil dak- en thuislozen sneller aan woning met begeleiding helpen

Het kabinet wil dat er sneller geschikte woonruimten met begeleiding voor dak- en thuislozen beschikbaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *