De onderwereld zit met z’n tengels aan de bovenwereld

Criminelen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ‘eigen mensen’ naar voren schuiven om plaats te nemen in de raad. Die mensen moeten vertrouwelijke informatie doorspelen naar de onderwereld. Emile Kolthoff is Lector Ondermijning aan de Avans Hogeschool en spreker op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit. Volgens hem is het zeer goed denkbaar dat criminelen stromannetjes weten te plaatsen in de gemeenteraad.

Wat voor belang heeft de onderwereld om in de gemeenteraad te komen? Emile Kolthoff: “De gemeente faciliteert de georganiseerde misdaad.  Een misdaadonderneming is net als een gewoon bedrijf. Voor de bedrijfsvoering is de bovenwereld nodig. Denk maar eens aan huisvesting en vergunningen. Soms heb je als crimineel een notaris of accountant nodig, maar soms dus ook de gemeente. Als raadslid heb je een belangrijke informatiepositie die een normale burger niet heeft.”

Kennis is macht

Het gaat vooral om informatie. Daarmee kunnen criminelen heel veel doen. Volgens Emile Kolthoff hebben de boeven geen zin om zelf in de gemeenteraad te zitten. “Het is niet de captain van motorclub die zelf in de gemeenteraad gaat zitten. Daar zal ie geen zin in hebben want daar moet je veel voor doen.” Gemeenteraadsleden moeten veel informatie tot zich nemen, zoals de gemeentebegroting uitpluizen. Zelfs al wil een crimineel in de raad, hij maakt geen kans als hij een strafblad heeft. “Een ander probleem waar de boeven tegenaan lopen is de VOG. Veroordeelden krijgen van de overheid geen verklaring van goed gedrag. Ze kúnnen niet in de gemeenteraad plaatsnemen.”

Kritischer kijken

Criminelen hebben dus iemand anders nodig, een kandidaat van een willekeurige partij bijvoorbeeld. Kijken politieke partijen kritisch genoeg naar hun kandidaten? Volgens Emile Kolthoff is het antwoord een volmondig ‘nee’. Hij vindt dat politieke partijen beter in de gaten moeten hebben of hun kandidaten wel uit het goede hout gesneden zijn. Deze dreiging vanuit de onderwereld is al vaker aangestipt. De gemeente Breda wil criminelen buiten de deur houden door kritisch te zijn op de partijfinanciën. Alle politieke partijen worden onderzocht die in maart 2018 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *