Ontwikkeling aan realtime ondermijningsbeeld

In opdracht van het RIEC Rotterdam is Shintō Labs in samenwerking met Bureau Beke op basis van openbare en open bronnen en open data een Risico Radar Ondermijning (RRO) aan het ontwikkelen.

Realtime ondermijningsbeeld

Het doel van de Risico Radar Ondermijning is om op basis van open bronnen en open data realtime zicht te krijgen op risico’s op ondermijnende fenomenen in een gemeente. Het RIEC maakt nu ook dergelijke ondermijningsbeelden voor de gemeenten in de regio Rijnmond, echter dit kost veel handwerk van analisten en het is slechts een momentopname.

Open data en bronnen als uitgangspunt

Bureau Beke heeft een systematische literatuursearch uitgevoerd en interviews met experts afgenomen om zicht te krijgen op delictsoorten, modus operandi en mogelijke indicatoren binnen het thema ondermijning. Samen met medewerkers en analisten van het RIEC zijn de opbrengsten van de literatuursearch en interviews vertaald naar indicatoren en mogelijke open data en openbare bronnen.

Prototype voor schaalbare oplossing

Shintō Labs heeft de vastgestelde indicatoren en bronnen op basis van data science vertaald naar een datagedreven applicatie via de Shintō Design Sprint methode. Dit geeft medewerkers van de betreffende gemeente op een intuïtieve manier, en op near real-time basis, inzicht in risico’s op ondermijning. Het doel is dat de RRO snel en makkelijk schaalbaar is naar andere gemeenten in de regio Rotterdam maar ook daarbuiten.

Webinar Risico Radar Ondermijning

Shintō Labs organiseert in samenwerking met het RIEC Rotterdam en Bureau Beke een webinar over de Risico Radar Ondermijning. Tijdens het webinar zullen we de de aanpak toelichten en het prototype demonstreren. Voor een webinar heb je alleen maar een desktop/tablet met geluid en Internet-verbinding nodig. Schrijf je hier in voor deelname.

Meer weten?

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Extra maatregelen om capaciteitsproblemen gevangenissen aan te pakken

Minister Weerwind voor Rechtsbescherming neemt aanvullende maatregelen om de krapte in de capaciteit bij gevangenissen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *