Veiligheid voorop tijdens Tour de France

Zat je afgelopen weekend ook aan de buis gekluisterd voor de laatste bergetappes van de Tour de France? Afgelopen vrijdag werd ruim 30 km voor de finish de tour stilgelegd vanwege noodweer.

Stilleggen van de Tour de France

De weersomstandigheden voor die dag leken ideaal. Op de top van de berg scheen de zon, maar aan de andere kant van de berg sloeg het weer snel om. Het wegdek kleurde binnen enkele minuten wit door het sneeuw en het veranderde in een verraderlijk gladde ijsbaan. Daarnaast blokkeerde een modderstroom het parcours.

De tour-directeur, juryvoorzitter en wedstrijdorganisator concludeerden dat de veiligheid van de wielrenners op het spel stond en dat ze de wedstrijd zo snel mogelijk stil moesten leggen. De wielrenners waren al aan de afdaling begonnen dus de organisatie moest snel handelen.

Crisiscommunicatie

De ploegleiders brachten hun renners op de hoogte, maar bij de wielrenners heerste veel ongeloof. Sommigen waren in volle concentratie op weg naar een overwinning of zelfs de ritzege. Dan kun je de wedstrijd niet ineens staken.

Uiteindelijk kregen mensen de filmbeelden van het natuurgeweld te zien en dat deed mensen inzien dat het staken van de Tour de enige juiste beslissing was.

Dilemma’s, afwegingen, voorbereiding en belangen

Het communiceren van de stillegging is al een opgave, maar hoe ga je om met alle kritiek die je op deze beslissing krijgt? Niet alleen de renners moesten omschakelen, maar ook alle critici die thuis op de bank of op social media zaten, gaven graag hun mening over hoe zij gehandeld zouden hebben.

In de Cursus Crisiscommunicatie leer je om te gaan met botsende belangen binnen veiligheid, publieke beeldvorming, openheid en organisatiebelangen. Je leert publiek en de media te woord te staan tijdens een dreigend incident en hoe je omgaat met de druk van sociale media.

Weet jij wat je moet doen als je wordt geconfronteerd met een dreigende crisis? In de cursus Crisismanagement in de praktijk leer je op welke manier je je kunt voorbereiden op een mogelijke crisis en hoe je omgaat met de media voor, tijdens en na afloop van een crisis.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Excursie opleiding coördinator evenementenveiligheid tijdens 11e van de 11e in Den Bosch / Oeteldonk

We starten de opleiding Coördinator Evenementenveiligheid in de ochtend bij Seats2Meat in Den Bosch. Het …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *