Particuliere huisbeveiliging voor iedereen

Particuliere huisbeveiliging is de laatste jaren steeds populairder geworden. Enerzijds door de grotere behoefte aan veiligheid, anderzijds door een groeiend aantal technologische oplossingen in beveiligingsdiensten en producten. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om zich te onderscheiden en meerwaarde te bieden aan hun klanten. Onderstaande voorbeelden laten zien dat een eigen geïntegreerd veiligheidssysteem vandaag de dag voor iedereen is weggelegd.

Bram de Bruijn, management consultant bij Solid Projects en docent bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Kansrijke ontwikkelingen

Ontwikkelingen als sneller dataverkeer, langere batterijduur, de mobile-mindshift in de samenleving, internet of things, etc. zorgen voor een hoge adoptiegraad onder de doelgroep. Vanuit commercieel oogpunt dus kansrijke ontwikkelingen. Denk aan de toepassing van TooN© van Eneco en Nest van Essent/Google. Maar wat is er nog meer op de markt? En zijn ze in staat de ‘Googles’en ‘TooN’s’ van deze wereld te verslaan?

Videobeveiliging in een handomdraai

Sengled, een van origine producent van licht en lampen ontwikkelde in 2015 een lampenbol waarin camera en licht is geïntegreerd. Een videosurveillancesysteem van p1080 die letterlijk in een handomdraai is geïnstalleerd. Een bijgeleverde app zorgt ervoor dat opvolging zelf kan worden gedaan of kan worden uitbesteed. Een mooie integratie van twee basale toepassingen.

Personal security assistant

De meeste professionals zijn wel bekend met het canary-systeem dat in 2013 zorgde voor een revolutie in de thuisbeveiligingsmarkt. Angee is een nieuwkomer en heeft het systeem ontwikkeld dat zelflerend is en daarnaast ook als personal assistent kan worden ingezet. Het systeem kan telefoontjes beantwoorden, je attenderen op weersomstandigheden en zelfs een waarschuwing afgeven als iemand van het gezin en mobiel, dicht in de buurt is. Veel mooie toepassingen die in een druk gezinsleven ook echt waarde kunnen toevoegen.

Robot video sensor

Tot slot dan de meest in het hoog springende home security systeem, de sensorsphere, een robotic ball die door het huis kan rollen en prima opnames kan maken van alle ruimten. Tevens bezit het systeem diverse sensoren die er voor zorgen dat gas en waterlekken snel worden gedetecteerd. Sensorsphere onderscheidt zichzelf van andere home security-systemen door het zeer hoge gadget gehalte. Wellicht dat een uitbreiding van de PA-functie het systeem nog aantrekkelijker kan maken.

Hoezo, veiligheidsbranche niet innovatief?

Bovenstaande uitvindingen tonen aan dat het veiligheidsdomein in beweging is. En als je het mij vraagt zijn ze alle drie kansrijk. Zo heeft de lamp het voordeel dat er een integratie is met een toepassing die werkelijk iedereen in huis heeft, een “gloeilamp”. Angee kiest er voor niet alleen te richten op security maar ook de PA functie te integreren. De kracht van beide oplossingen is de integratie met het primaire proces. Veiligheid is onderdeel geworden van iets waar gebruikers in een handomdraai dagelijks profijt van hebben. Makkelijke innovaties die zonder al te veel aanpassing dagelijks het verschil maken, worden over het algemeen snel geadopteerd.

Meer weten over innovaties in het veiligheidsdomein?

Blijf via het opleidingsaanbod op veiligheid van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Moraal is van ons allemaal

Rinus Otte, Collegevoorzitter Openbaar Ministerie, over discriminatie en demonstratierecht. Wat is de rol van het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *