Radicalisering en terrorisme wordt nauwlettend in de gaten gehouden

 SDR-AcademyIn aanloop naar het Congres Radicalisering en terrorisme op 31 mei 2016 interviewden wij SDR Academy. SDR Academy geeft haar mening over de grootste dreiging binnen de Nederlandse samenleving en actuele ontwikkelingen m.b.t. radicalisering en terrorisme. Daarnaast deelt de organisatie haar visie over de toekomst van de veiligheidssector. SDR Academy is partner van het Congres Radicalisering en terrorisme. 

Wat zijn actuele ontwikkelingen op het gebied van radicalisering en terrorisme?

De actuele trends rondom de onderwerpen radicalisering en terrorisme zijn uiteraard Syriëgangers, ronselaars, de aanslagen in Parijs en maatschappelijke angst. Daarnaast komen er nu extreme aantallen aan onbekende vluchtelingen binnen, zonder dat er goede toezicht is op deze stroom. Aangezien deze vreemdelingen weinig tot niet gecontroleerd worden is het moeilijk te voorspellen welke intenties zij met zich meebrengen.

Welke trends houden jullie nauwlettend in de gaten?

SDR Academy focust zich op de binnenlandse veiligheid. Hierin richten wij ons op de mensen op straat en welk gedrag zij daar vertonen. Dit betekent dat radicalisering, terrorisme en trends rondom dit probleem nauwlettend in de gaten gehouden worden. Voor deze trends proberen wij dan ook direct handelingsperspectief te bieden voor de profilers op straat. Dit betekent dat ontwikkelingen binnen deze gedragsuitingen direct geïmplementeerd moeten worden in onze trainingen.

Daarnaast kijken we naar het veiligheidsgevoel van burgers tegenover de aanwezige safety en security. Veiligheidsgevoel van burgers in zijn/haar omgeving is namelijk netzo belangrijk als het huidige level aan safety en security.

Waar zien jullie grootste dreiging binnen de Nederlandse samenleving en op welke manier kunnen we dit als gemeenschap aanpakken?

  • Professionals binnen het veiligheidsdomein die niet zijn opgeleid of getraind om met andere culturen om te gaan, waardoor de huidige normen en waarden verlegd worden. Het is dus van groot belang om gedrag uit andere culturen te herkennen om hierop ook passend te reageren, wanneer men nietmeer objectief afwijkingen kan herkennen binnen verschillende culturen zal het handelingsperspectief van professionals minder vaak te verantwoorden zijn. Waardoor professionals op basis van angst en paniek kunnen gaan reageren, waardoor de grip op de vaak complexe veiligheidssituaties zal afnemen.  
  • Burgers de willen anticiperen maar tegen worden gehouden door te weinig kennis en vaardigheden.
  • Het gebrek aan, of de slechte verspreiding van informatie onder professionals in het veiligheidsdomein en de communicatie met de burgers.

SDR Academy heeft een visie op veiligheid die uitgaat van preventie, door middel van gerichte trainingen behavior profiling krijgen de veiligheidsprofessionals en burgers tools om afwijkend gedrag in iedere situatie te herkennen, waardoor er een handelingsperspectief gegenereerd wordt voor vaak complexe situaties. Verder zorgt de applicatie WeAware+™ voor burger participatie op het gebied van veiligheid, door proactief melding te maken van afwijkende gedragingen en/of situaties. Hierdoor heeft de burger beschikking tot relevante informatie in de omgeving waar hij/zij zich bevindt. 

Hoe zien jullie de toekomst van de veiligheidssector, wat zijn veelbelovende innovatieve aanpakken rondom radicalisering en terrorisme?

De private veiligheidsorganisaties gaan steeds vaker een belangrijke rol spelen voor de nationale veiligheid. De veiligheidsorganisaties kennen de omgeving waarin zij acteren vaak heel goed en kunnen zich snel aanpassen op trends, terwijl overheidsorganisaties vaak langzamer zijn in ontwikkeling en aanpassing op de huidige situatie.

Daarnaast zullen burgers belangrijker worden in het veiligheidsdomein. Verder zal de burger zijn/haar gedrag onbewust gaan aanpassen door alerter en bewuster te zijn in zijn/haar dagelijkse leven. Hierdoor zullen private veiligheidsorganisaties steeds meer cohesie krijgen met burgers.

Congres Radicalisering en terrorisme 2016: Waarom moet men deelnemen aan het congres, wat kunnen bezoekers verwachten?

Wetenschappelijke kennis en informatie betreffende de huidige situatie en haar trends op gebied van radicalisering en terrorisme in de vorm van trainingsprogramma’s. Deze trainingsprogramma’s zijn gericht op de zowel de burger als de veiligheidsprofessional. Ook zal er worden ingegaan op handelingsperspectieven voor burgers en veiligheidsprofessionals rondom deze problemen.

Ook zal er tijd zijn om in dialoog te gaan met contra-terrorisme expert Ran Cohen. De burger of veiligheidsprofessional kan hierbij zijn/haar zorgen rondom deze problematiek voor leggen en/of informatie te delen waardoor u misschien wel een andere visie op uw zorgen zult krijgen!

69661-728x90

Congres Radicalisering en terrorisme

Bezoek het congres en leer misstanden veroorzaakt door radicaliserende groepen in uw gemeente voorkomen. Op het congres hoort u van experts en ervaringsdeskundigen hoe u radicalisering herkent en aanpakt. Bekijk het complete congresprogramma.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Campagne ‘Wat kan mij helpen’ gaat tweede jaar in

Een jaar geleden is de meerjarencampagne ‘Wat kan mij helpen’ van start gegaan. Met deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *