Recordaantal branden met miljoenenschade door bezuiniging op veiligheid

Er wordt weinig lering getrokken uit branden uit het verleden

In Nederland wordt er weinig gedaan met de kennis en ervaring die is opgedaan bij eerdere grote branden. Bedrijven bezuinigen volop op veiligheid, omdat een brand zich bij hen toch niet voordoet zo is de gedachte. Het gevolg is een recordaantal miljoenenbranden in het eerste halfjaar, met een totaal schadebedrag van 271 miljoen euro, aldus Bas van den Heuvel directeur van adviesbureau MSNP dat op verzoek van politie en openbaar ministerie geregeld onderzoek verricht naar branden. “Zowel door overheidsinstanties als het bedrijfsleven wordt te weinig lering getrokken uit de branden die zich voordoen” zo luidt zijn conclusie.

 

Vuurwerkramp Enschede en Schipholbrand

“Welke lessen zijn getrokken uit Enschede of de Schipholbrand? Is er na verschijning van het rapport concreet iets mee gedaan door andere soortgelijke instanties? Ik betwijfel het. Er wordt alleen maar gesproken over wie de schuldige was. Niet over hoe het voorkomen kan worden. Bedrijven kijken te veel naar de details. Over de brand in het cellencomplex van Schiphol zeggen ze dan ‘ja, maar wij hebben geen gevangenen’. Dan vergeten ze dat voor de rest hun bedrijf dezelfde omstandigheden kent en dus dezelfde risico’s” aldus Bas van den Heuvel die van oordeel is dat er in het bedrijfsleven te veel bezuinigd wordt op veiligheidskundigen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het bedrijf met als gevolg dat de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. Een brand kan immers het einde betekenen van een goedlopend bedrijf. “Je ziet dat het opleidingsniveau daarvan steeds lager wordt. De duurdere specialisten worden vervangen door enthousiaste, goedwillende collega’s met een lager kennisniveau.” 

Meer weten?

Op de opleiding Fire Safety Manager leert u hoe u brandgevaarlijke situaties voorkomt in uw organisatie. 

Bron: Brandweer Nederland

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Jaarwisseling met corona-maatregelen beheersbaar verlopen

De jaarwisseling van 2020-2021 is beheersbaar verlopen. Er waren minder geweldsincidenten, minder vuurwerkslachtoffers en meer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *