RIEC Rotterdam ontwikkelt Risico Radar Ondermijning samen met Shintō Labs en Bureau Beke

In opdracht van het RIEC Rotterdam gaat Shintō Labs in samenwerking met Bureau Beke op basis van openbare en open bronnen en open data een Risico Radar Ondermijning (RRO) ontwikkelen.

Wetenschappelijk fundament

Wetenschappelijke kennis over indicatoren met betrekking tot ondermijning liggen aan de basis van een webapplicatie om op gemeenteniveau zicht te krijgen op de hotspots als het gaat oem het risico op ondermijnende criminaliteit. Het eerste prototype van de RRO wordt in een nader te bepalen gemeente in de eenheid Rotterdam ontwikkeld.

Open data en bronnen als uitgangspunt

Bureau Beke zal een systematische literatuursearch uitvoeren en zal interviews met experts afnemen om zicht te krijgen op delictsoorten, modus operandi en mogelijke indicatoren binnen het thema ondermijning. Samen met medewerkers en analisten van het RIEC worden de opbrengsten van de literatuursearch en interviews vertaald naar indicatoren en mogelijke open data en openbare bronnen.

Prototype voor schaalbare oplossing

Shintō Labs gaat de vastgestelde indicatoren en bronnen op basis van data science vertalen naar een datagedreven applicatie via de Shintō Design Sprint methode. Dit geeft medewerkers van de betreffende gemeente op een intuïtieve manier, en op near real-time basis, inzicht in risico’s op ondermijning. Het doel is dat de RRO snel en makkelijk schaalbaar is naar andere gemeenten in de regio Rotterdam maar ook daarbuiten.

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: De aanpak van criminaliteit op bedrijventerreinen

Beluister de podcast van expert Alex te Dorsthorst, projectleider ketentoezicht/ondermijning, Omgevingsdienst Arnhem. Alex deelt in deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *