Risico van het vak? 5 tips voor veilige evenementen

De evenementenbranche is een sector met arbeidsrisico’s. Voor mijn vak safety en security is het daarom lang niet zo interessant bij een accountantskantoor als bij een beurs- en congresgebouw. Er wordt dagelijks gewerkt aan optimale veiligheid voor iedereen. Ik deel graag onze gouden tips met jou.

Rik Hoogendoorn, Manager Safety & Security bij de Amsterdam RAI en spreker bij het congres Veiligheid bij Evenementen.

De meeste bedrijfsongevallen gebeuren tijdens de op- en afbouw van evenementen, zo blijkt uit bedrijfsongevallenanalyses van de RAI. Er worden dan in korte tijd complexe constructies neergezet, met zware gereedschappen, door verschillende partijen met ieder hun eigen strakke planning. We kunnen gelukkig als locatie samen met organisatoren en andere partners veel doen om incidenten te voorkomen. De vijf pijlers van veiligheid.

Tip 1: veiligheidsregels

Ons werk maakt ons niet altijd populair. Zo waren er verdeelde reacties toen we in 2011 het RAI Handboek Veilig Werken introduceerden. Leveranciers, contractors, organisatoren en medewerkers waren gewend om gewoon binnen te kunnen lopen tijdens de op- of afbouw. Nu zijn er voor, tijdens en elk event in de RAI belangrijke veiligheidsregels op het gebied van onder andere beschermingsmiddelen, veilig gereedschap en maximum snelheden. Inmiddels is iedereen eraan gewend en vinden we deze regels normaal. Er zijn al verschillende andere locaties die onze richtlijnen hebben overgenomen. Maar met regels ben je er nog niet.

Tip 2: bekendheid met de regels

Tijdens de tientallen verschillende events die hier jaarlijks plaatsvinden, ontvangen we duizenden medewerkers van honderden bedrijven uit verschillende landen op de werkvloer van de RAI. Veilig werken is een zaak van alle betrokkenen. Met nieuwe partijen nemen we altijd de veiligheidsvoorschriften door, bovendien hangen er banners en instructies op relevante plekken. Daarnaast hebben we geregeld leveranciersoverleg waarin veiligheid een belangrijk onderwerp is. Het belangrijkste is misschien nog wel dat al onze medewerkers getraind zijn in Safety. Zij zijn allen ambassadeurs van veilig werken en zullen niet aarzelen om anderen erop aan te spreken.

Tip 3: risk assessment vooraf

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom wordt bij de RAI voor elk evenement een risk assessment of risico-inventarisatie uitgevoerd. We laten bouwtekeningen keuren en toetsen evenementplattegronden. Ook de logistieke planning beoordelen we en delen we met leveranciers. Zo voorkomen we verrassingen en kunnen we waar nodig tijdig zaken bijsturen.

Tip 4: handhaving

Ondanks alle goede voorbereidingen is het belangrijk om ook te controleren. Daarvoor zetten wij surveillance-medewerkers in. Meestal kunnen zij met enkele vriendelijke tips de veiligheid waarborgen, maar soms is het nodig om streng te zijn. Afgelopen jaar moesten we zelfs een keer een stand sluiten, omdat de buitenlandse standbouwer een onveilige constructie neerzette met risico op instorten. Men gebruikte nietjes in plaats van bouten! We hebben de exposant een andere, veilige stand aangeboden.

Tip 5: Registreren en evalueren

Als we onveilige situatie signaleren, lossen we die op en we registreren ze. Zo kunnen we het veiligheidsbeleid steeds bijsturen. Uit de analyses blijkt gelukkig dat incidenten die toch plaatsvinden, meestal slechts kleine verwondingen tot gevolg hebben. We kunnen wel lachen om de nummer 1 op de lijst: blaren, van de standhouders die nieuwe schoenen hebben gekocht voor de beurs.

Meer weten?

Opleiding Coördinator evenementenveiligheid

Als organisator, vergunningverlener bij de gemeente, evenementencoördinator bij de politie, brandweer of GHOR, bent u verantwoordelijk voor de veiligheid op een evenement in uw regio. Om te zorgen dat tragische incidenten op uw evenement uitblijven zijn veiligheidsmaatregelen nodig.

De opleiding Coördinator evenementenveiligheid leert u o.a.:

  • Op welke manier u de risico’s op uw evenement in kaart brengt
  • Hoe u sociale media kunt gebruiken om uw evenement veiliger en toegankelijker te maken
  • Op welke manier u omgaat met grote massa’s bezoekers op uw evenement
Download de brochure

 

Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoort u wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor uw evenement.

Op de Cursus Risicoaansprakelijkheid bij Evenementen leert u hoe gevaarlijke situaties op uw evenement voorkomt.

Op de cursus Crowdmanagement in de praktijk leert u hoe u de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op uw evenement voorkomt.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kernboodschappen publicatie WODC-onderzoek ‘Radicale reclame op sociale media’

Het onderzoeksrapport ‘Radicale reclame op sociale media’ geeft inzicht in online rekrutering door en voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *