Hoe zet je jouw rol als QHSE manager effectief in?

Taken en verantwoordelijkheden

Als QHSE manager of KAM coördinator ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de medewerkers, de kwaliteit van het product of dienst en houd je de milieudoelstellingen voor ogen. Om QHSE beleid in een organisatie goed vorm te geven wordt van sommige medewerkers het takenpakket met het onderdeel QHSE uitgebreid en in sommige organisaties is een aparte functie als QHSE manager gecreëerd. Het takenpakket van de QHSE manager bestaat o.a. uit;

  • Zorgdragen voor een veilige en gezonde werkplek
  • Wettelijk gestelde eisen naleven en vertalen naar praktische werkwijzen
  • Creëren van draagvlak in de organisatie, zodat werknemers zich aan voorschriften en werkwijzen houden

Maar welke rol moet je aannemen om deze taken op een effectieve manier te bewerkstelligen?

Om draagvlak te creëren voor kwaliteit, gezondheid, veiligheid en het milieu binnen jouw organisatie moet je de brug slaan tussen medewerkers en directie en goed kunnen communiceren met alle belanghebbenden. Hierin kun je verschillende rollen aannemen:

  • Adviserend: deze rol kun je het beste op je nemen wanneer je je bezig houdt met verbeteringen op basis van (wettelijke) veranderingen of vanuit de resultaten van audits en andere metingen. In deze rol lever je advies aan de directie aan de hand van verbetervoorstellen.
  • Leidend: om hiaten in het systeem te ontdekken en voortschrijdend inzicht te tonen is het belangrijk om een leidende rol te nemen. Jij moet zorgen dat er draagvlak voor QHSE is binnen de organisatie en hebt hierin een leidende rol om medewerkers te stimuleren en motiveren.
  • Volgend: het QHSE beleid moet enerzijds voldoen aan wettelijke eisen en anderzijds aan de strategie van de organisatie. Hierin kun je het beste een volgende rol innemen zodat je de opgestelde eisen vertaald naar praktische werkwijzen en KPI’s.
  • Beleidsmakend: jij bent de schakel tussen directie en werknemers en hebt contact met alle belanghebbenden op het gebied van QHSE. De wensen en eisen van deze belanghebbenden moeten vertaald worden naar een passend beleid dat op de juiste manier uitgedragen en continue verbeterd wordt. Hierin kun je een beleidsmakende rol op je nemen.
  • Controlerend: jij bent verantwoordelijk voor de toetsing van de naleving van het systeem. Dit doe je bijvoorbeeld door in- en externe audits uit te voeren, werkplekinspecties te doen en andere metingen uit te voeren. Hierin heb jij dus een controlerende rol.

En hoe richt je dit in jouw organisatie in?

Zoals je ziet is kun je per situatie een andere rol innemen. Het is belangrijk om de impact en reikwijdte van deze verschillende rollen te kunnen bepalen. In de opleiding QHSE manager leer je de vertaling te maken op welke wijze je jouw rol het meest effectief inzet. Hierdoor worden wettelijk gestelde eisen en de strategie van jouw organisatie op het gebied van QHSE beleid nageleefd. Je krijgt meer inzicht in QHSE zodat je jouw rol nog effectiever kunt inzetten en het draagvlak vergroot in alle lagen van de organisatie.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *