Smokkel verboden voorwerpen in justitiële inrichting strafbaar

Personen die verboden voorwerpen een justitiële inrichting binnensmokkelen, waaronder bezoekers, leveranciers en personeel, zijn vanaf nu strafbaar. De wet van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) die dit regelt, is op 1 november 2019 in werking getreden.

Frank van Summeren, adviseur veiligheid bij RONT Management Consultants en docent op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden.

Gebruik van verboden voorwerpen onwenselijk

Het gaat om voorwerpen die op zichzelf legaal zijn, maar waarvan het bezit in de inrichting verboden is. Bijvoorbeeld mobiele telefoons of gereedschap. Het gebruik van deze voorwerpen is onwenselijk omdat dit de orde en veiligheid in de inrichting in gevaar kan brengen, gedetineerden hiermee hun criminele zaakjes kunnen voortzetten of contact kunnen opnemen met slachtoffers. Ook het binnensmokkelen van voorwerpen zonder dat personen zelf de inrichting betreden, wordt strafbaar. Bijvoorbeeld het verstoppen van voorwerpen (mini-telefoons) in tennisballen die over de muur van een gevangenis worden gegooid.

Voorkomen van smokkelwaar

In de strijd tegen smokkelwaar ter bevordering van de veiligheid binnen en buiten gevangenissen wordt (extra) geïnvesteerd in preventie. Allereerst vindt er verscherpt toezicht plaats op basis van een risicoanalyse per gevangenis (lokaal bepaald). Aan de hand van de uitkomsten van de risicoanalyse worden vervolgens gerichte maatregelen genomen, zoals het plaatsen van hekwerk, netten en camera’s. Daarnaast wordt een beperkt beveiligde afdeling (BBA) ingevoerd. Gedetineerden die naar buiten mogen om te werken verblijven afgezonderd van de rest van de gedetineerden (Wet S&B). Tot slot wordt er structureel geïnvesteerd in innovatieve manieren om het binnenbrengen van smokkelwaar tegen te gaan zoals de GSM paraplu.

Opsporen van smokkelwaar

Naast preventie wordt ingezet op de opsporing van smokkelwaar. Dit gebeurd door het verdubbelen van het aantal speurhouden voor drugs en telefoons, periodieke celinspecties waarbij de cel en inventaris volledig wordt onderzocht en periodieke spitacties waarbij de hele afdeling cq inrichting binnenste buiten wordt gekeerd.

Afschrikkende werking

Personen (bezoekers, leveranciers en personeel) die proberen verboden voorwerpen binnen te smokkelen riskeren een celstraf van maximaal 6 maanden, waarmee een afschrikwekkende werking is beoogd. Deze wet is een volgende stap in de strijd tegen smokkelwaar. Bij constatering van strafbare feiten wordt altijd aangifte gedaan. Het binnenbrengen en bezit van smokkelwaar heeft consequenties voor verlof van de betreffende gedetineerde(n) en kan leiden tot (extra) gevangenisstraf.

Meer weten?

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

OM: Geregistreerde discriminatiefeiten in 2023 gestegen

Het Openbaar Ministerie (OM) registreerde in 2023 meer feiten op grond van een verdenking van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *