Stevigere screening binnen de Benelux

Nederland, België en Luxemburg hebben strengere afspraken gemaakt over het uitwisselen van justitiële gegevens. Hierdoor worden kwetsbare sectoren beter beschermd tegen het herhaald plegen van strafbare feiten. In Nederland heeft dit gevolgen voor Belgen en Luxemburgers die een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Het gaat om honderden aanvragen per jaar. Op dit moment wordt er al justitiële informatie uitgewisseld voor VOG-aanvragen die zien op het werken met kinderen, dit wordt nu uitgebreid naar andere sectoren. Recent tekende Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker eenmemorandum of understanding met zijn Belgische en Luxemburgse collega’s.

“Het is van groot belang dat landen justitiële informatie uitwisselen om bepaalde kwetsbare sectoren, zoals de zorg, onderwijs of burgerluchtvaart beter te beschermen. We moeten voorkomen dat iemand die veroordeeld is in Nederland voor geweld, fraude of terroristische misdrijven, vervolgens gewoon aan de slag kan in dezelfde sector in Luxemburg of België” aldus Dekker.

In het MoU wordt niet alleen aandacht gevraagd voor versterken van de afspraken binnen de Benelux, maar ook voor het beter benutten van al bestaande Europese afspraken uit de richtlijn ter bestrijding van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie. Nederland maakt momenteel al actief gebruik van deze Europese richtlijn en vraagt altijd informatie op bij EU-lidstaten als een Europeaan in Nederland een VOG aanvraagt om te werken met kinderen. Met het aanscherpen van de afspraken met België en Luxemburg, wordt het belang van een goede screening onderstreept. Daarnaast zal Nederland zich inzetten om de Benelux-afspraken verder uit te rollen naar andere lidstaten in de Europese Unie.

Meer weten?

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Meer mensen ervaren overlast van drugsgebruik in hun woonbuurt

In 2023 zeiden 490 duizend inwoners van Nederland veel overlast te hebben van drugsgebruik in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *