Succesvol uitrollen Security Awareness

Door Wilbert Pijnenburg, directeur van InfoSecure en docent op de cursus Inzicht in Informatiebeveiliging.

De hacking wereld blijft volop in beweging. Vijf jaar geleden was het niet denkbaar dat gemeenten specifiek getarget zouden worden. Vandaag de dag is dit wel het geval. Het creëren van Security Awareness bij medewerkers is en blijft hiervoor belangrijk.

De kritische succesfactoren van het uitrollen van een Security Awareness Programma zijn naast ‘commitment & support’ en ‘content & form’ ook ‘process & rollout’. Met het goed uitvoeren van deze laatste stap, kan je een verschil maken. Naast investeren in veilige techniek is het van belang te investeren in bewustwording van de mens. De mens blijft de zwakste schakel. Denk maar aan het incident met Stuxnet. Ook in de digitale wereld worden vaak door mensen zogenaamde olifantenpaadjes gemaakt in de procedures voor het gebruik van IT systemen.

Voor ‘commitment & support’ geldt dat de manager écht achter het programma staat en dat het programma met de manager is afgestemd. Het werkt om voorbeelden te geven aan werknemers die hun raken en een spiegel voorhouden. Laat de manager, maar ook de werknemers zelf hun ervaringen in filmpjes te vertellen. De denkstappen die hierin worden genomen zijn: begrijpen, willen, kunnen, doen (opvolging geven aan de training), onderhouden en borgen. Beeld en geluid bevorderen de emotie en dat stimuleert weer het leereffect en de eventuele gedragsverandering.

Tip van Wilbert Pijnenburg: sluit met het awareness programma aan bij andere veranderingen die lopen, zoals het Nieuwe Werken en Bring Your Own Device. Tot slot: laat zien dat Security Awareness bijdraagt aan de ‘Business’ van een organisatie.

 

Meer weten?

Op de  cursus Inzicht in Informatiebeveiliging leert u van Wilbert Pijnenburg hoe u persoonlijke data, vertrouwelijke informatie en het intellectueel eigendom van uw organisatie beveiligd en het beveiligingsbewustzijn van uw medewerkers vergroot.

 

Bron: www.cpni.nl

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: De aanpak van criminaliteit op bedrijventerreinen

Beluister de podcast van expert Alex te Dorsthorst, projectleider ketentoezicht/ondermijning, Omgevingsdienst Arnhem. Alex deelt in deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *