Dinsdag 24 oktober 2023 heeft de Eerste Kamer – zoals verwacht – het wetsvoorstel tot verruiming van de sluitingsbevoegdheid van de burgemeester van woningen en niet voor publiek toegankelijke lokalen (artikel 174a Gemeentewet), met grote meerderheid aangenomen. Dat betekent dat de burgemeester deze bevoegdheid binnenkort daadwerkelijk kan gaan toepassen, waaronder bij:
- ernstige geweldplegingen in of nabij woningen of de dreiging daarvan; of
- bij de vondst van verboden wapens op grond van de Wwm, waardoor de openbare orde wordt verstoord of de vrees daartoe bestaat.
De motie van eerste kamerlid Bezaan, strekkende tot het reserveren van extra ruimte op de begroting voor de politie voor de toepassing van deze bevoegdheid, is verworpen. Dat doet echter aan het wetsvoorstel zelf niet(s) af.
Het is nu nog een kwestie van ondertekening van het wetsvoorstel door de Koning en de minister van Justitie en Veiligheid.
Wanneer de verruimde bevoegdheid in werking treedt is nog niet bekend. Advocaat Franc Pommer gokt op 1 januari 2024, maar weet dat niet zeker.
Bekijk webinarBron: Hekkelman.nl – 24 oktober 2023
Meer weten?
Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Security Manager leer je wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op het terrein van security management
Tijdens de cursus Aanpak complexe woonoverlast leer je woongenot terugbrengen en werk je aan een duurzame oplossing voor de overlastgever.
Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
Tijdens het congres Jonge aanwas uit de jeugdcriminaliteit hoor je hoe je tot succesvolle samenwerkings- verbanden komt bij de aanpak van jonge aanwas
Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
Tijdens de opleiding Bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Personen met onbegrepen gedrag krijg je praktische handvatten en theoretische kaders om dit gedrag te begrijpen en beïnvloeden
Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning