Vakantiepark vrijplaats voor criminelen

In verschillende (voormalige) vakantieparken in Nederland, die zich aan het zicht van de overheid onttrekken, vinden misstanden plaats zoals drugsoverlast, illegale prostitutie en illegale bewoning. Deze misstanden resulteren in ernstige overlast en onveiligheidsgevoelens bij omwonenden.

Afgelegen vervallen vakantieparken

Vervallen vakantieparken blijken een goede uitvalbasis voor criminelen die zich in de omgeving schuldig maken aan georganiseerde autodiefstal, prostitutie en drugshandel. Toezichthouders, die een oogje in het zeil moeten houden, durven niet altijd alleen op pad, uit angst voor hun veiligheid. Veel van deze vakantieparken liggen afgelegen, omgeven door groen, waardoor misstanden voor de buitenwereld verborgen kunnen blijven.

Probleemcategorie

In 75% van de vakantieparken doen zich geen problemen voor. Het zijn vooral de verouderde en verliesgevende parken die in de probleemcategorie vallen. Deze parken worden niet of nauwelijks nog bezocht door toeristen, maar vormen een toevluchtsoord voor personen die nergens anders meer terecht kunnen zoals personen met psychiatrische problemen, ex-gedetineerden, huishoudens in financiële nood en arbeidsmigranten. Op deze manier kunnen vakantieparken veranderen in een toevluchtsoord voor ongewenste personen die zich schuldig maken aan overlast of zelfs criminaliteit.

Alternatieve vormen van explotatie

De problemen in (voormalige) vakantieparken zijn voor gemeenten reden om in actie te komen. In verschillende vakantieparken is er sprake van verouderde voorzieningen en accommodaties, wat leidt tot minder populariteit en een afname van toeristen waardoor deze parken in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen. Het resultaat is dat er wordt gezocht naar alternatieve vormen van exploitatie, waaronder permanente bewoning. Maar ook voor deze parken zijn er kansrijke initiatieven, zoals de transformatie tot een woongemeenschap voor demente ouderen. Maar voor het zover is moet er eerst orde op zaken worden gesteld.

Meer weten?
Op de opleiding Overlastcoördinator leert u hoe de veiligheid en leefbaarheid in uw wijk bevordert.

Op de cursus Publiek en privaat toezicht op veiligheid en leefbaarheid in de openbare ruimte leert u hoe u het gemeentelijk toezicht organiseert in uw gemeente.

Op de opleiding beleidsmedewerker Volkshuisvesting leert u hoe u komt tot een goed lokaal woonbeleid voor uw gemeente.

 

Bron: Gelderlander

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Antwoorden op Kamervragen over berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met verward gedrag in 2023’ en ‘Duizenden kwetsbaren wachten op plek beschermd wonen’

Minister Helder (VWS) geeft antwoord op vragen over de berichten ‘Recordaantal meldingen van personen met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *