Hoe laat je tijdens de vakantie een huis veilig achter?

De zon laat zich steeds vaker zien en de zomervakantie staat alweer bijna voor de deur. Tijdens deze periode gaan veel mensen op vakantie, met de caravan naar Frankrijk of bijvoorbeeld met het vliegtuig naar een ver en tropisch land. Huizen zijn tijdens deze periode vaak langere tijd achtereen onbewoond en dit is dan ook een zeer favoriete tijd van inbrekers. Wilt u cliënten of klanten ook goed kunnen adviseren wat zij kunnen doen tegen inbraak? Lees dan onderstaande tips eens door.

Op social media geen info over afwezigheid

Allereerst gelijk een tip die 10 jaar geleden nog niet nodig was. Bij veel mensen bekend al houden helaas maar weinigen zich er aan: laat mensen niet op social media zoals Facebook zetten dat ze met vakantie zijn. Onbekenden kunnen via anderen een profiel bekijken en deze informatie gebruiken of doorspelen. Dit kun je voorkomen door voor en tijdens de vakantie geen berichten hierover achter te laten.

Het installeren van PKVW-goedgekeurd hang- en sluitwerk

Uiteraard belangrijk om in ieder geval alle ramen en deuren daadwerkelijk op slot te doen, ook kleine badkamer- en toiletraampjes. Adviseer verder ook alle deuren (ook garagedeuren) en ramen (en bijvoorbeeld lichtkoepels) te voorzien van hang- en sluitwerk dat goedgekeurd is volgens de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Solide deurbeslag en cilindersloten die voorzien zijn van een kerntrekbeveiliging en boorbeveiliging maken het niet alleen moeilijker voor inbrekers om binnen te komen, ze hebben vooraf al een afschrikwekkend effect.

Laat vertrouwde buren het huis in de gaten houden

Om een huis een bewoonde indruk te geven zijn buren die u vertrouwd onmisbaar. Laat mensen aan de buren vragen of ze de gordijnen ’s avonds eens willen sluiten en ’s ochtends weer willen openen, of ze post willen verzamelen zodat er geen uitpuilende brievenbus ontstaat en of ze af en toe eens een auto op de oprit willen zetten. Laat klanten en cliënten nadrukkelijk aan de buren vragen of ze het algemene alarmnummer 112 willen bellen als ze geluiden bij u binnen of glasgerinkel horen, of als zich onbekende personen rond het huis begeven.

Verlichting schrikt inbrekers af

Inbrekers zien gemakkelijk aan verlichting binnen of buiten of er mensen aanwezig zijn in een huis. Of beter gezegd: het ontbreken aan verlichting. Laat mensen binnenverlichting op tijdschakelaars zetten zodat er ’s avonds ook licht binnen brandt. Adviseer daarnaast buitenverlichting met bewegingssensoren te plaatsen en te zorgen dat er geen donkere beschutte hoekjes bij deuren en ramen zijn. Een nieuw fenomeen is Fake TV: een klein kastje dat dezelfde lichtflitsen geeft als een televisie waardoor mensen buiten het idee hebben dat er iemand gewoon binnen tv zit te kijken.

Meer weten?

Op de cursus Wetgeving & Security leert u wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn op het terrein van security.

Op de cursus aanpak bedrijfscriminaliteit leert u hoe u criminaliteit voorkomt in uw organisatie.

 

Bron: deurcilindershop

 

 

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Campagne ‘Wat kan mij helpen’ gaat tweede jaar in

Een jaar geleden is de meerjarencampagne ‘Wat kan mij helpen’ van start gegaan. Met deze …

2 Reacties

  1. Goede tips Frank! Ik ben niet bekend met het Fake TV, maar ga er zeker meer over opzoeken. Ik vroeg me af wat jou standpunt is ten opzichte van bewakingscamera’s. Is dat niet ook een goede manier om je huis te beveiligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *