5 Tips om ziekteverzuim in uw organisatie te verminderen

Het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als het afgelopen jaar. Als uw medewerker (langdurig) ziek is, betekent dit veel extra inspanningen en een grote impact op de bedrijfscontinuïteit;

  • U betaalt het loon door maar krijgt daar geen productie voor terug
  • U regelt waarschijnlijk vervanging om de productie op peil te houden
  • U onderneemt stappen om het herstel van de zieke medewerker te bevorderen

Iedereen is er dus bij gebaat om ziekteverzuim zoveel mogelijk te verminderen. Er zijn nog een hoop stappen te maken om het ziekteverzuim in uw organisatie te verminderen!

Hoe vermindert u het ziekteverzuim? Begin met de volgende 5 tips:

 

  1. Zorg voor een prettige werksfeer

Wanneer uw medewerker zich prettig voelt, zal hij/zij zich minder snel ziek melden. U kunt hieraan bijdragen door regelmatig complimenten te geven en door wrijving tussen collega’s onderling, uit te spreken.

  1. Voorkom stress

Jaarlijks melden meer dan 150.000 mensen zich ziek vanwege stress. Door uw medewerker een heldere taakomschrijving te geven en ervoor te stimuleren dat hij/zij voldoende pauzes neemt, kunt u stress bij uw medewerker verminderen en hopelijk voorkomen.

  1. Zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving

Er zijn een aantal wettelijke voorschriften waarin een veilige werkomgeving moet voldoen. Naast deze voorschriften zijn er ook een aantal simpele tips die het verschil kunnen maken; zorgt dat de temperatuur goed ingeregeld is, er voldoende frissen lucht en genoeg daglicht is.

  1. Houd de regie in eigen hand

Als bedrijf bent en blijft u eindverantwoordelijk voor het ziekteverzuim. Vaak komt een bedrijfsarts of arbodienst in beeld, maar als je zelf als gesprekspartner aangesloten blijft, blijf je op de hoogte van het verloop van de ziekte en de verwachting over terugkeer. Hiermee laat u betrokkenheid zien aan uw medewerker en leert u hoe u in het vervolg wellicht tijdig kunt ingrijpen wanneer de eerste symptomen van ziekteverzuim zich voordoen.

  1. Denk in mogelijkheden en kansen

Als de situatie het toelaat, is het belangrijk om zieke medewerkers zo snel mogelijk weer bij het arbeidsproces te betrekken, want hoe langer iemand thuiszit, hoe lastiger het is om terug te keren. Het is begrijpelijk dat uw medewerker wellicht nog niet 100% aan het werk kan en daarom is het belangrijk om te kijken wat uw medewerker wel kan. Hierbij valt te denken aan kortere werkdagen, aangepast werk, thuiswerken of schuiven met werktijden.

In de opleiding QHSE Manager leert u hoe u een veilige en gezonde werkomgeving creëert zodat ziekteverzuim in uw organisatie tot een minimum beperkt wordt.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *