Wat is het effect van de energietransitie op een veiligere industrie?

In aanloop naar het congres  Smart & Safe Maintenance op 9 april in Rotterdam Ahoy interviewden wij  Drs. Gerard Meyer, projectmanager kennis- en praktijkcentrum energietransitie en spreker van het congres. Wij spraken hem over het effect van de energietransitie op een veiligere industrie.

Voldoen aan kostenreductie, maatschappelijke én politieke doelstellingen

Er wordt in de industrie al veel gedaan om het gebruik van energie te verminderen zoals bijvoorbeeld het verminderen van CO2 uitstoot. Er is echter nog voldoende te besparen als het gaat om CO2 reductie. Naast de verlaging van kosten heeft de CO2 reductie inmiddels een maatschappelijke en politieke lading gekregen. Dagelijks staat dit onderwerp ter discussie. De vraag is nu in hoeverre de industrie bereid is om nog meer CO2 reductie te bewerkstelligen en te helpen de landelijke klimaatdoelstellingen te behalen.

Hoe kan de industrie helpen om de klimaatdoelstellingen te behalen?

Er moet voorkomen worden dat er een sfeer ontstaat dat de burgers in Nederland de meeste kosten dragen als het gaat om CO2 reductie en de volgende stap van de energietransitie. Om compliant te zijn aan de verplichtingen van de energietransitie moeten industriële organisaties de regierol, die feitelijk de overheid op zich zou moeten nemen, helpen en ondersteunen.

Dit vraagt veelal om innovatieve oplossingen. We zien in de woningbouw welke problemen er zijn met de gekozen producten die het terugdringen van CO2 moeten realiseren. Denk hierbij aan de zonnepanelen die in de brand gaan of defect raken bij hagelbuien en windmolens die overbelast raken door harde wind waardoor ze wieken verliezen of in de brand gaan. Om oplossingen in de industrie toe te passen is juist op het vlak van veiligheid een terughoudende houding nodig. Het is dus noodzakelijk om innovatieve oplossingen te testen op duurzaamheid en extreme situaties.

Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe werkwijzen

De energietransitie zal daarnaast een verschuiving geven in het kennisniveau van voornamelijk de huidige medewerkers omdat er een verandering plaatsvindt in traditionele functies en daarmee de competenties van medewerkers. Medewerkers moeten anders kijken naar het gebruik van energie en duurzaamheid. Om dit te bewerkstelligen moeten reguliere opleidingen meer aandacht besteden aan thema’s als duurzaamheid en alles wat bij de energietransitie komt kijken. Daarnaast moeten organisaties aandacht besteden aan het gedrag van medewerkers.

Tijdens  het  congres Smart & Safe Maintenance komen dé experts uit de industrie samen om kennis en ervaring uit te wisselen over het slimmer, veiliger en duurzamer werken binnen de industriële sector.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Prinsjesdag 2024: investeren in een veilig en rechtvaardig Nederland

Nederland veilig en rechtvaardig houden. Dat is het komende begrotingsjaar de leidende prioriteit. En dat …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *