Hebt u te maken met de pijnlijke herstart en incidenten na onderhoud?

Er gebeuren te vaak incidenten in de chemische industrie nadat een bedrijf heeft stilgelegen om onderhoud uit te voeren. Het is de verantwoordelijkheid van de desbetreffende organisatie om na stops herhaling van fouten te voorkomen. Afbreuk aan kwaliteitsdoelstellingen leidt tot een risico dat geld kost en zelfs tot aanzienlijke imagoschade. Een recent voorbeeld dat gepubliceerd is via RTV Rijnmond laat dat duidelijk zien!

Het is daarom van wezenlijk belang om Asset management voor uw organisatie goed in te richten. Bij Asset management binnen de procesindustrie gaat het niet alleen om onderhoud. Het is veelal onderdeel van een internationaal maintenance excellence programma omdat het moet leiden tot;

  • Minder kosten
  • Het beter voldoen aan bedrijfsdoelstellingen
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Compliant en veilig werken

Achtergrond Asset Management

Asset Management is ontstaan n.a.v. de ramp met offshore olieplatform Piper Alpha waarbij 167 mensen overleden als gevolg van explosies en brand. Een radicale verandering in het beheer van technische installaties was nodig. Deze verandering bestond uit het beschouwen van de totale levensduur van installaties en het werken met multidisciplinaire teams. Dit leidde tot hogere technische prestaties, veiligheid en productiviteit [1]. In 2004 was er behoefte aan standaardisatie van best-practices. Dit heeft geleid tot een bedrijfsvoeringsmodel in een Britse norm (PAS 55) en in 2014 tot een internationale norm ISO5500.

Waarde van productiemiddelen

Volgens de ISO55000 norm wordt Asset Management gedefinieerd als ‘alle gecoördineerde activiteiten van een organisatie om waarde te realiseren uit assets’. Waarbij een asset wordt gedefinieerd als ‘ding of entiteit met potentiële of daadwerkelijke waarde voor een organisatie’. In de procesindustrie is een asset een van de volgende zaken:

  • Fabriek
  • Destillatiekolom
  • Pijplijn

Volgens de principes van Asset Management realiseren deze assets waarde voor hun eigenaar (asset owner) als deze goed verzorgd wordt door de technische dienst (asset manager). Een destillatiekolom is bijvoorbeeld niet alleen een technisch object dat onderhouden moet worden om winst te maken. Het onderhoud is ook nodig om de veiligheid- en kwaliteitsstandaard te behouden. Het is dus van essentieel belang dat na een stop de destillatiekolom weer volgens procedures in bedrijf genomen wordt om veilig te functioneren.

Tijdens de opleiding Procesveiligheid verzorgt Cor Soetens een module over het implementeren en werkend krijgen van asset management en bedrijfszekerheid binnen bedrijven. Cor is Senior Consultant Asset & Reliability Management bij Bilfinger Tebodin en heeft ruimschoots ervaring opgedaan in diverse sectoren, waaronder infrastructuur, industrie en farmacie.

[1] Asset Management- an anatomy- The Institute of Asset Management – dec 2015

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Congresverslag Ondermijning en Georganiseerde Criminaliteit – 22 september 2022 – STRND Breda

Op 22 september 2022 vond de 7e editie van het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit plaats bij …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.