Industry 4.0: banen verdwijnen niet, werknemers worden juist productiever!

We staan aan het begin van de 4e industriële revolutie. Dat schrijft het World Economic Forum ‘The Future of Jobs’, dat najaar 2018 is verschenen.

In de komende vier jaar (2019 – 2022) worden nieuwe, disruptieve technologieën sneller opgenomen en gaan ze ons leven en werken sterker bepalen. Het wordt een onmisbaar onderdeel, omdat:

  • het technisch kan (chatbots, robots, spraaktechnologie, zelfrijdende auto’s …etc.);
  • werk met technologie veiliger, handiger, sneller en beter kan;
  • er te weinig personeel is voor al het werk dat er nu al ligt.

Meer productiviteit door technologie

Het World Economic Forum (WEF) schrijft in haar rapport dat in 2025 52% van alle arbeidsuren door machines zullen worden verricht. Overigens verwacht het WEF niet dat de werkloosheid zal stijgen. Sterker, mensen zullen juist productiever worden door technologie. Maar de banen zullen er wel anders uitzien.

Ook McKinsey meldt in haar rapport dat veel werk geautomatiseerd zal worden: wel 60% van alle taken. De mate waarin zal afhankelijk zijn van het soort werk. Bij voorspelbaar werk is er 78% kans dat het werk door robots wordt overgenomen. Bij het managen van mensen zal dat slechts 9% zijn.

Wat betekent dat voor de skills van jouw werknemers?

Het WEF zet de top-10 competenties over de komende 4 jaar (2022) op een rij:

  1. Oplossen van complexe problemen
  2. Samenwerking met anderen
  3. People management
  4. Kritisch denken
  5. Onderhandelen
  6. Bewaken kwaliteit
  7. Service gerichtheid
  8. Beoordelen en besluiten
  9. Actief luisteren
  10. Creativiteit

Het WEF geeft aan dat in 2022 54% van de werknemers zich moeten blijven scholen om hun dagelijkse werk te kunnen doen. En dat neemt alleen maar toe. Hoe ouder we worden, hoe langer we werken. En hoe meer we zullen moeten blijven leren.

Op het congres Smart & Safe Maintenance gaat Prof. Dr. Ir. Egbert-Jan Sol, CTO, TNO Industry & Program Director Smart Industry in op de mogelijkheden, gevaren en consequenties van de versnelling van de digitialisering van industrie. Hij gaat in zijn lezing onder andere in op het volgende:

  • Wat zijn nieuwe tools (Slimme sensoren, Autonome Systemen) en nieuwe werkwijzen (Digital Twinning en Cyber security) en wat betekenen die voor uw organisatie?
  • Welke skills zijn nodig voor deze tools?
  • En hoe zorgt u dat werkgevers en werknemers bij blijven?

De informatie uit dit blog is afkomstig uit de keynote van Nick van Dam, hoogleraar Corporate Learning & Development bij Nyenrode Business University. Op 9 oktober 2018 sprak hij tijdens het symposium “Future Proof – leren en ontwikkelen in de 21ste Eeuw” van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. De Hogeschool lanceerde haar nieuwe naam voor haar opleiding Opleidingskunde:De Opleiding Learning & Development in Organisaties. Nick van Dam had ook een mooie Nederlandse vertaling voor zijn boodschap: Leer of Stagneer!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Valgevaar grote oorzaak arbeidsongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen jaar in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken afgerond. Daarbij waren 2.386 slachtoffers …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *