Internet of Things in het veiligheidsdomein: wat zijn de (on)mogelijkheden?

Internet Of Things (IoT)-oplossingen hebben steeds meer impact op ons dagelijks leven;

  • Bij het opleiden van profvoetballers geven slimme sensoren steeds meer data waarop trainingen worden geoptimaliseerd;
  • Amazon laat haar klanten zelfs met internet praten;
  • Microsoft heeft in 2018 al 5 miljard geïnvesteerd in dergelijke IoT oplossingen. Hiermee willen ze zich richten op het ontwikkelen van een nieuw platform waar steeds meer gebruikers slimme sensoren in kunnen ‘’pluggen’’.

IoT veiligheidstoepassingen

Maar ook in het veiligheidsdomein komen steeds meer IoT oplossingen om de veiligheid te verbeteren. Het interessante van IoT veiligheidstoepassingen is dat de veiligheid op de werkvloer wordt verbeterd. Dit gebeurd bijvoorbeeld door werkkleding met sensoren die kunnen opmerken dat een persoon te lang in dezelfde houding staat. Of een gasmasker wat signaleert wanneer iemand te veel gevaarlijke stoffen dreigt in te ademen. Hiermee kunnen veel verborgen kosten zoals verzuim en kennisverlies worden tegengegaan. De analyses kunnen ook steeds meer zeggen over mogelijke preventieve maatregelen in de toekomst.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Een nadeel is dat veel Internet of Things-apparaten basale beveiligings- en privacymaatregelen missen. IoT oplossingen delen informatie met derde partijen en maken het mogelijk om het gedrag van gebruikers af te leiden voor andere doeleinden. Een bekend voorbeeld is het opgenomen gesprek van een stel in Amerika door Amazon Alexa. Dit gesprek werd automatisch maar ongewenst verstuurd naar een medewerker van de man des huizes. Naast het voorbeeld van Alexa zijn er ook andere voorbeelden waarbij IoT devices bewust zijn gehackt. De roep om een privacy keurmerk is begrijpelijk.

Toepassingen voor een integrale aanpak

IoT zal in het veiligheidsdomein een steeds dominantere rol gaan hebben en veiligheidskundigen zullen dan ook deze technologie moeten kunnen inzetten om veiligheid binnen hun organisatie te verhogen. Meer weten over integrale veiligheidstoepassingen? Bram de Bruijn is hoofddocent van de basiscursus Integrale Veiligheid. In deze cursus gaat Bram in op de methodiek om tot een integrale samenwerking te komen. Hierbij komen de laatste trends en ontwikkelingen; zoals het gebruik van IoT aan bod.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Valgevaar grote oorzaak arbeidsongevallen

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft afgelopen jaar in totaal 2.448 ongevalsonderzoeken afgerond. Daarbij waren 2.386 slachtoffers …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *