Minister Ollongren wil onderzoek naar brandveiligheid gevels van risicovolle gebouwen

Eind november heeft Minister Ollongren (BZK) alle gemeenten in Nederland in een brief gevraagd om de meest risicovolle gebouwen in de desbetreffende gemeente te inventariseren op brandveiligheid. Het verzoek is tot stand gekomen n.a.v. de brand in de Grenfell Tower in Londen, waarbij tientallen bewoners om het leven kwamen. “In Nederland zijn er maatschappelijke zorgen over de brandveiligheid van gevels”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Wat moet er geïnventariseerd worden?

De gemeenten wordt gevraagd;

  • Om erop toe te zien dat eigenaren van risicovolle gebouwen onderzoek uitvoeren naar de brandveiligheid van de gevels
  • Wanneer noodzakelijk, de eigenaren maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen

Wat zijn risicovolle gebouwen?

Deze selectie betreft in grote lijn de volgende twee type gebouwen omdat het aannemelijk is dat bij deze gebouwen de meeste risico’s te verwachten zijn:

  • hoge gebouwen met minderzelfredzame personen (zoals ziekenhuizen en zorginstellingen)
  • hoge gebouwen waarin wordt geslapen (zoals woongebouwen en hotels)

Wat kunt u doen?

Met de Vereniging Bouw- en woningtoezicht Nederland (VBWTN) en Brandweer Nederland heeft de minister een protocol opgesteld. Dit protocol is specifiek opgesteld voor het inventariseren van de brandveiligheid bij gevels van risicovolle gebouwen.

Uiteraard is brandveiligheid niet alleen bij risicovolle gebouwen belangrijk, maar moet ieder gebouw aan de juiste maatregelen en wet- en regelgeving voldoen. In de opleiding Brandveiligheid van gebouwen leert u de juiste maatregelen te treffen, te voldoen aan de wet- en regelgeving, de kans op brandgevaarlijke situaties te verkleinen en mogelijke aansprakelijkheidsclaims te voorkomen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Nieuwe regeling voor vergoeding kosten drugsafvaldumping

Particulieren met schade op hun terrein door illegaal gedumpt drugsafval krijgen dankzij een nieuwe regeling …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *