Record aantal Legionella besmettingen gemeld in Nederland

Het zal u niet ontgaan zijn in de media: 2017 is uitgeroepen tot het jaar van de Legionella! Nooit eerder zijn er meer Legionella besmettingen gemeld in Nederland volgens het KWR Watercycle Research Institute. De oorzaak van het gestegen aantal Legionella besmettingen is niet eenduidig (1*).

Mogelijke oorzaken voor de stijging van het aantal Legionella besmettingen:
• Verminderd toezicht door de overheid
• Toename van alternatieve technieken voor legionella preventie

Verminderd toezicht

Door minder geld beschikbaar te stellen voor de inspecterende taken, is een afname te zien in de inspectiefrequentie. Het gevolg van deze verslapte inspecties is dat beheerders en eigenaren van waterleidingnetten eerder geneigd zijn om de regels te omzeilen.

Toename van alternatieve technieken voor legionella preventie

Het tot een minimum beperken van Legionellagroei in het waterleidingnet bereikt men door een combinatie van de volgende factoren:
• Waterinstallatie die volgens de normen gebouwd is
• Gedegen onderhoud van de installatie
• Juiste gebruik van de installatie

Alternatieve technieken zijn hulpmiddelen welke ter ondersteuning van de traditionele methode voor Legionellapreventie toegepast worden. Door het gebruik van alternatieve technieken wordt vaak ten onrechte een van de bovenstaande factoren niet toegepast. Hierdoor wordt een schijnveiligheid gecreëerd, wat kan leiden tot grote risico’s3 (2*).

Aanpak legionella preventie

Het verhoogde aantal besmettingen in 2017 geeft aanleiding om de Legionella preventie in uw gebouw serieus aan te pakken. Legionella preventie wordt voorgeschreven in diverse wetgevingen en toezichthouders (3*) Hierdoor zijn meerdere afdelingen (facilitair, technische dienst & preventiemedewerker) verantwoordelijk voor de uitvoering. De desbetreffende functionarissen dienen zelf een basiskennis over Legionella te hebben om de preventie tot een goed gevolg te brengen.

Het volgen van een opleiding waarin de basiskennis over de Legionella bacterie en Legionella preventie wordt toegelicht is om deze reden een noodzaak. In de opleiding ‘veiligheid van gebouwen’  brengt Ruud Hennep, Binnenmilieu & Legionella specialist bij Kiwa Compliance, uw kennispeil op niveau.

Neem de juiste maatregelen om te voorkomen dat 2018 opnieuw het jaar van de Legionella bacterie wordt!

(1*) 2017, het jaar van Legionella pneumophila, KWR
(2*) Effectiviteit van beheerstechnieken voor legionella in drinkwaterinstallaties, RIVM Rapport 03719078/2012
(3*) Legionellapreventie in waterinstallaties, regels en toezicht, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Staatssecretaris Gräper spreekt bestuurders publieke omroep aan op verantwoordelijkheid voor veilige werkomgeving

Staatssecretaris Fleur Gräper spreekt alle verantwoordelijken bij de publieke omroep aan om voor een veilige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *