Home » Veiligheid » Safety in de industriële sector; een kwestie van menselijk gedrag!

Safety in de industriële sector; een kwestie van menselijk gedrag!

Op 9 april 2019 vindt het congres Smart & Safe Maintenance plaats. Tijdens dit congres wordt u bijgepraat over alle laatste ontwikkelingen over hoe we slimmer maar bovenal ook veiliger kunnen werken in de industrie. Tijdens de adviesraad voor het congres werd al snel duidelijk dat data veel invloed heeft om een veiligere werkomgeving. Maar wat misschien wel het opvallendst was; is dat het menselijk handelen nog steeds met stip bovenaan staat!

Robotisering

Juist door automatisering denken mensen dat ze een stuk minder op safety letten. Dat robots het proces volledig gaan overnemen is nog toekomstmuziek. Niemand weet waar de grens van de robot ligt en veel mensen denken dat AI alles overneemt. Robots versterken het proces, maar er zijn dus nog altijd mensen nodig. Wellicht in een andere rol; om de robot aan te sturen (techniek gedreven mensen) in plaats van zelf het werk te doen. Het blijft dus nog altijd mensenwerk.

Verouderde systemen vs nieuwe technologieën

Veel organisaties hebben verouderde assets en willen met nieuwe technieken werken terwijl dit vaak niet samen gaat. Deze assets zijn misschien niet cybersafe en kunnen dus makkelijk gehackt worden. De mensen die met deze systemen werken zijn ook vaak ‘verouderd’ en moeten goed leren omgaan met de nieuwe technieken om veilig te kunnen werken.

Menselijk handelen

Er zijn vaak veel processen, procedures en werkinstructies maar medewerkers moeten dit dan ook wel daadwerkelijk opvolgen. Daarnaast bestaat het risico dat werkinstructies statisch worden terwijl de omgeving continue veranderd.

Bedrijfscultuur

Hoe voorkom je als bedrijf dat een ‘beunhaas’ de richtlijnen van een 8-urige werkdag omzeilt door overdag op de ene plant en ’s avonds op de andere plant te werken? Hiervoor moet je samenwerken tussen diverse afdelingen binnen jouw organisatie en data met elkaar delen. Alleen door hierin transparant te zijn kunnen dit soort zaken voorkomen worden.

Nieuwe technieken worden meer ingezet om de mens te ondersteunen om veiliger, slimmer en met duurzamere oplossingen te werken. Tijdens het congres Smart & Safe Maintenance hoort u hoe u deze nieuwe technieken kunt toepassen in uw organisatie. Safety moet namelijk continue top of mind zijn!

Wilt u meedenken met het programma?
Neem dan contact op met Liz de Bie, programmamanager SBO via 06-11334694 of l.de.bie@sbo.nl

Wilt u meer informatie over partnershipmogelijkheden?
Neem dan contact op met Fanneke Meuwese, partnership manager SBO via 06-41114667 of f.meuwese@sbo.nl

Over sbo

sbo
Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Ontwrichting van de maatschappij ligt op de loer

De digitale dreiging voor de nationale veiligheid is permanent. Vrijwel alle vitale processen en systemen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *