Security management: geen struisvogelpolitiek maar serieuze business

Beveiliging van organisaties krijgt steeds meer aandacht. Organisaties hebben namelijk steeds meer te kampen met nieuwe dreigingen zoals;

  • Radicalisering
  • georganiseerde criminaliteit
  • cybercriminaliteit

Security management staat hoog op de prioriteitenlijst binnen veel organisaties. Het maken van een dreigingsanalyse is een belangrijk onderdeel binnen security management.

Dreigingsanalyse

Bij een dreigingsanalyse weeg je de kans dat een incident zich kan openbaren af tegen het maximale effect dat een incident kan hebben op jouw organisatie. Maximale beheersbaarheid kun je alleen organiseren door op geregelde basis bewust bezig te zijn met het managen van de risico’s.

Meten is weten en dat geldt helemaal in de veiligheidswereld. Veel organisaties werken met achterhaalde informatie over risico’s of nog erger: zij hebben er nooit werk van gemaakt om te achterhalen wat essentieel is voor hun eigen organisatie. Met alle gevolgen van dien.

In deze snel veranderende wereld is het zaak om een “rust“ moment in te bouwen om te kijken in hoeverre risico’s een bedreiging zijn voor de continuïteit van jouw organisatie. Geen struisvogelpolitiek dus (door de kop in het zand te steken) maar serieuze business. Vanuit de gedachte ‘voorkomen is beter dan genezen’, valt hier veel voordeel te behalen voor iedere organisatie.

Richard Franken, Directeur van The Hague Security Delta en voormalig Directeur van Trigion en Hoffman Bedrijfsrecherch.

Ook voordeel halen uit goed security management?

Tijdens de opleiding Security Manager leert hoofddocent Richard Franken u veiligheid creëren door integraal te denken. Thema’s van de opleiding:

  • Module 1: Security & Compliance Management
  • Module 2: Risk Assessment
  • Module 3: Cyber Security
  • Module 4: Smart Security & Technology
  • Module 5: Terrorism & Organized Crime

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 studiedagen en opleidingen over o.a. ruimtelijke ordening & milieu, bestuur, verkeer & vervoer, sociale zekerheid, onderwijs en gezondheidszorg.

Bekijk ook

Vuurwerkverbod tijdens de aankomende jaarwisseling

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *