Waarom onopvallend alarm slaan belangrijk is voor alleenwerkers

Als medewerker loop je diverse fysieke en sociale risico’s tijdens het werk. Zo kun je als medewerker vallen, struikelen of onwel worden. Daarnaast kun je te maken krijgen met agressie, geweld of intimidatie. Werk je echter alleen, zonder collega’s of leidinggevende in jouw directe omgeving, dan brengen deze risico’s een extra gevaar met zich mee. Tijdens een incident kun je immers niet of moeilijk alarm slaan.

Wereldwijd zijn daarom inmiddels diverse alarmsystemen ontwikkeld om alleenwerkers te beschermen. Er zit echter een groot verschil tussen deze alarmsystemen en de Identicom van SoloProtect. De Identicom is namelijk, t.o.v. veel andere alarmsystemen, een discreet alarmsysteem. Het onopvallend alarm slaan lijkt in eerste instantie wellicht overbodig, maar toch is het voor veel alleenwerkers tijdens een incident juist van groot belang.

Onopvallend alarm slaan tijdens een incident

Bij fysieke risico’s zoals vallen, struikelen of onwel worden is het niet erg om opvallend alarm te slaan. Maar wanneer zich een sociaal risico voordoet met geweld, agressie of intimidatie dan kan een opvallend alarm ervoor zorgen dat een situatie nog verder escaleert. Bij een incident waarbij een persoon agressief is loop je het risico dat de situatie nog verder escaleert. Wanneer de toch al agressieve persoon merkt dat je alarm wil slaan, kan de agressie bijv. omslaan in geweld.

Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van een smartphone, met hierop een app om alleenwerkers te beschermen. Wanneer een incident plaatsvindt zal je als alleenwerker eerst naar je telefoon moeten grijpen. In de meeste gevallen zit deze in je broekzak of in een tas. De toch al agressieve persoon die tegenover je staat kan de handeling, het pakken van je telefoon, op verschillende manieren interpreteren. De persoon kan bijv. denken dat jij je telefoon pakt om alarm te slaan, maar hij kan ook denken dat jij iets anders uit je tas of broekzak haalt. Hoe dan ook, deze handeling kan nooit onopvallend uitgevoerd worden. Het gevolg hiervan is dat het opvallend alarm slaan ervoor kan zorgen dat een incident nog verder escaleert. Zo kan de agressieve persoon bijv. plotseling geweld gaan gebruiken.

Het meest opvallende aan de Identicom is het onopvallend alarm slaan

Aangezien het juist heel erg belangrijk is voor alleenwerkers, om onopvallend alarm te kunnen slaan tijdens incidenten met een sociale risico, heeft SoloProtect de Identicom ontwikkeld. Dit alarmsysteem ziet eruit als een naamkaarthouder en niet als een alarmsysteem. Op de achterkant van de Identicom zitten een aantal onopvallende knoppen waarmee een alleenwerker tijdens een incident heel eenvoudig en tevens zeer discreet alarm kan slaan. Door slechts een druk op de knop, waarbij je oogcontact kan houden met de persoon die tegenover je staat, luistert de (24/7) alarmcentrale mee en schakelt deze indien nodig de juiste hulpdienst(en) in. Zonder dat de persoon tegenover je door heeft dat jij een alarm geslagen hebt, zorgt de alarmcentrale ervoor dat het incident zo kort mogelijk duurt. Tevens zorgt de alarmcentrale ervoor dat de juiste hulpdienst(en) zo snel mogelijk ter plaatse zijn.

Werk jij alleen en loop jij als alleenwerker sociale risico’s zorg er dan voor dat je in geval van nood onopvallend alarm kan slaan. Bedenk je goed dat het gebruik van een opvallend alarmsysteem of een smartphone juist het tegenover gestelde effect kan hebben.

Meer weten?

Op het congres Veiligheid op de werkvloer leert u hoe u fatale ongevallen op de werkvloer (waar mogelijk) voorkomt.

Op de opleiding Safety Manager leert u hoe u de veiligheid op de werkvloer verbetert in uw organisatie.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Staatssecretaris Gräper spreekt bestuurders publieke omroep aan op verantwoordelijkheid voor veilige werkomgeving

Staatssecretaris Fleur Gräper spreekt alle verantwoordelijken bij de publieke omroep aan om voor een veilige …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *