Voorkom brand in uw bedrijf

Ieder jaar ontstaat bij een groot aantal ondernemingen brand. Veel bedrijven die worden getroffen, komen de gevolgen ervan niet te boven. Reden dus om een bedrijfsbrand te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Maar hoe voorkom je een brand? MKB-Nederland en het Verbond van Verzekeraars, de belangenorganisatie van verzekeraars in Nederland sloegen de handen ineen om ondernemers zo goed mogelijk te informeren over brand(stichting). Op de website checklistbrand.nl bieden zij informatie en instrumenten waaronder checklists en formulieren die ondernemers helpen om brand te voorkomen.

Elektrische installatie

Op de site is veel informatie te vinden over het ontstaan van brand. Zo is in zeker één op de tien bedrijfsbranden onachtzaamheid bij brandgevaarlijke werkzaamheden de oorzaak. Daarnaast zijn brandstichting en het onveilig gebruik van elektrische installaties veel voorkomende oorzaken.

Brandstichting

Naar schatting 20 procent van de branden wordt veroorzaakt door brandstichting. Vandalisme – als gevolg van verveling, baldadigheid of gebrek aan normbesef – is een belangrijke reden. Een andere reden is wraak, door bijvoorbeeld ex-werknemers, ontevreden klanten of concurrenten. Zij kiezen bewust een onderneming uit om schade toe te brengen.

Brandstichting levert veel schade op in vergelijking met een ‘normale’ brand. De reden daarvoor is dat er vaak op meerdere en kwetsbare punten brand wordt gesticht, er gebruik wordt gemaakt van benzine of andere brandversnellers en dat de brand in veel gevallen wordt aangestoken op een moment dat deze niet zo snel wordt ontdekt. Daarnaast gebeurt het dat brandbeperkende maatregelen worden gesaboteerd: branddeuren zijn geblokkeerd en de brandmeldinstallatie is uitgeschakeld.

Checklist

Met de Checklist Brandstichting die is opgesteld in samenwerking met Brandweer Nederland en ondernemingsorganisatie VNO/NCW krijgt u direct inzicht in uw eigen situatie. Loopt u extra risico? Hoe kunt u zich wapenen? Een andere vragenlijst is de Checklist Brandgevaarlijke werkzaamheden. Deze geeft antwoord op de vraag hoe het is gesteld met gevaarlijke werkzaamheden in uw bedrijf. Zijn er mensen aangesteld om toezicht te houden? Zijn medewerkers op de hoogte van een veilige manier van werken? Wordt er voldoende op ze gelet?

Meer weten?

Op de cursus Brandveiligheid van gebouwen leert u aan welke wet- en regelgeving u moet voldoen op het terrein van brandveiligheid.

Op de opleiding Fire Safety Manager leert u hoe u brandgevaarlijke situaties voorkomt in uw organisatie.

Bron: Securitas

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

🎧 Podcast: Het LinkedIn van de misdaad

Beluister de podcast met Dr. Henk Ferwerda, criminoloog en inhoudelijk directeur, Bureau Beke. Gepromoveerd op …

èèn Reactie

  1. Natuurlijk zijn de rookmelders en sprinklerinstallaties van cruciaal belang bij bedrijven. Het is misschien een investering maar het kan wel de toekomst van het bedrijf betekenen. Als er brand uitbreekt en je hebt geen preventieve of waarschuwingsinstallaties geïnstalleerd, dan kan het soms wel eens zo zijn dat de verzekeraar niet (helemaal) wil uitkeren. Dan dreigt de toekomst van het bedrijf er niet rooskleurig uit te zien. Nog belangrijker: het kan levens redden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *