Welke maatregelen voorkomen legionella in jouw gebouwen?

Je moet als bedrijfseigenaar diverse preventieve maatregelen nemen tegen legionella dankzij een verandering in de wetgeving omtrent deze bacterie. Deze nieuwe wetgeving is zowel positief als negatief, aldus Ruud Hennep, adviseur bij BGW Advies en docent van de opleiding Veiligheid van Gebouwen. Wil jij weten welke maatregelen je moet nemen voor de preventie van legionella? Lees dan verder!

De veranderde wetgeving omtrent legionella

Ruud Hennep stelt dat de nieuwe wetgeving omtrent legionellapreventie niet enkel positief is. De legionella-adviseur moet nu bijvoorbeeld in het bezit zijn van een Cito-certificering. Niet iedereen behaalt dit examen, waardoor er een grote schifting in adviseurs is. Het voordeel hiervan is dat de gecertificeerde legionella-adviseurs allemaal vakbekwaam zijn. De keerzijde is het lagere aantal adviseurs, terwijl er door de wetgeving juist meer te controleren locaties zijn bijgekomen.

Neem de juiste maatregelen

De legionella-wetgeving, maar ook de Arbowet, verplichten je om jouw water op legionella te controleren, namelijk minimaal twee keer per jaar. Je moet daarnaast nog meer maatregelen nemen, namelijk:

  • Een risicoanalyse laten uitvoeren door een gecertificeerde legionella-adviseur om te achterhalen waar de bacteriën groeien in jouw waterleiding.
  • Een beheerplan opstellen op basis van de risicoanalyse, hierin staat welke maatregelen je kan nemen.
  • Maatregelen nemen om de groei van bacteriën tegen te gaan, zoals de leiding doorspoelen of de boiler goed afstellen.
  • De genomen maatregelen vastleggen in een logboek.

Deze maatregelen gelden voor eigenaren van locaties waar mensen een groot risico lopen op legionella door leidingwater.

Vergroot je kennis

Wil jij je kennis omtrent legionellapreventie in jouw gebouwen verbeteren? Schrijf je dan in voor de opleiding Veiligheid van Gebouwen van SBO! Je leert dan op de juiste manier handelen volgens de geldende regelgeving om risico’s te voorkomen. Wil je meer informatie over de opleiding? Vraag dan de brochure aan!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *